Online muziekdiensten (Spotify en andere) uitgelegd

Online muziekdiensten (Spotify en andere) uitgelegd

Iedereen heeft het al vernomen, sinds kort is Spotify actief in België en ook Deezer is reeds actief bij ons. Deze diensten vormen een "eindeloze" online muziekbibliotheek waar gebruikers ongelimiteerd en naar eigen keuze naar kunnen luisteren.

Deze diensten werken volgens een eenvoudige inkomstenstructuur, onderverdeeld in drie formules: gratis indien de gebruiker het enkel op de pc wilt gebruiken en toelaat dat er af en toe reclame wordt gemaakt tussen de nummers, 5€ per maand voor hetzlfde gebruik maar zonder reclame ofwel 10€ per maand. In dit laatste geval kan de klant het ook op zij of haar gsm of tablet gebruiken en eerder beluisterde nummers of albums zelfs offline afspelen (vb in het buitenland of vliegtuig of gewoon om niet al te veel mobiel data te moeten gebruiken).

Zeer binnenkort zal Belgacom een offer voorstellen in combinatie met Deezer.

Een vergelijkbare dienst is Aupeo, met als belangrijkste verschil dat de gebruiker bij deze dienst een artiest of nummer ingeeft en Aupeo vervolgens constant muziek van hetzelfde genre zal afspelen. Met deze dienst is het niet mogelijk om een volledig album af te spelen of een bepaald nummer, enkel om een artiest of een bepaald genre te spelen.

Spotify kan als app worden geïnstalleerd op iPhone of iPad, Android, Symbian en Windows Phone 7. Deezer op al deze besturingssystemen met uitzondering van Symbian, Aupeo ook op al deze besturingssystemen met uitzondering van Windows Phone 7.

Op al deze diensten zijn er steeds enkele dagen of weken proefperiode mogelijk.