Wat is het verschil tussen LCD en Plasma?

Wat is het verschil tussen LCD en Plasma?

De ultraplatte TV's hebben een ware revolutie veroorzaakt in de Belgische woonkamers. De oude beeldbuis is bijna volledig verbannen. De voordelen zijn dan ook zo talrijk… Maar wat is nu beter : LCD of Plasma?

Of moeten we misschien wachten tot de volgende generatie (nog) plattere toestellen? Wat zijn LED-TV’s en OLED? Het valt ook niet mee om een duidelijkheid te krijgen op de vraag welke technologie beter is. In de media duiken nog steeds verhalen op over energievretende Plasma TV’s en Plasma toestellen die een kortere levensduur hebben dan LCD-TV’s. Of LCD-TV’s die een minder scherp en minder kleurrijk beeld hebben. Hieronder zetten we alles voor u op een rijtje, zodat u straks goed voorbereid de verschillen kunt ervaren in onze winkels. Zo kunt u uiteindelijk de juiste keus maken op basis van uw eigen voorkeuren.

Gascapsules

Beginnen doen we met Plasma. Een Plasmascherm bestaat als het ware uit honderdduizenden kleine tl-lampjes. Dit zijn gascapsules gevuld met natuurlijke gassen als xenon en neon. De cellen hebben een laagje fosfor (rood, groen of blauw) en bevinden zich netjes naast elkaar in een glasplaat. De cellen krijgen via elektroden elektrische impulsen en lichten dan op in de gewenste kleuren.

LCD is een compleet andere technologie dan Plasma. Tussen twee lagen glas zitten vloeibare kristallen (vandaar de naam Liquid Crystal Display) opgesloten. Ze blokkeren het witte licht aan de achterkant. Zodra er stroom op een kristal wordt gezet, dan laat hij een beetje licht door, of anders gezegd, maar een deel van het spectrum van het witte licht. Wil je een blauw puntje, dan blokkeert het kristal alle delen van het spectrum, behalve blauw.

Echt zwart

De LCD-technologie (wit licht dat geblokkeerd wordt door kristallen) zorgt ervoor dat het moeilijker is om echt zwart te reproduceren dan een Plasma scherm. Bij Plasma laat je als het ware gewoon het licht uit, maar bij een LCD-scherm brandt altijd het achterlicht. Wil een LCD-scherm uitstekend zwart worden, dan zullen de kristallen onder invloed van een behoorlijk hoge spanning het licht goed moeten blokkeren. Daarom is het energieverbruik van LCD tv’s bij donkere scènes iets hoger dan bij Plasma TV’s.

LED

Zoals reeds aangegeven: bij een LCD-TV moet er achter het laagje kristallen een lichtbron zijn. Tot voor kort waren dit heldere buislampen. Maar met de opkomst van LED-technologie, werd het mogelijk om LED’s in de achterwand te plaatsen. Dit biedt twee voordelen: het verbruikt veel minder energie en je kunt de lichtjes zo aansturen dat ze uitgaan in die gebieden waar het ‘zwart’ moet worden. Door middel van voldoende hele kleine lichtpuntjes kan dit heel nauwkeurig aangestuurd worden. Een volgende stap is om gebruik te maken van gekleurde LED’s. In enkele top-modellen wordt dit al gedaan, maar deze technologie is kostbaar. Een tweede toepassing van LED’s in LCD-toestellen is om de lampjes niet achter de plaat met LCD-kristallen aan te brengen maar aan de zijkant. Hiermee wordt dan niet zo’n enorme contrastverhouding bereikt als met LED’s in de achterwand, maar zo kan men wel extreem platte toestellen maken.

OLED
En dan is er ook nog OLED (Organische LED) in opkomst. Hierbij zorgen de LED’s zelf voor licht, waardoor de achterverlichting overbodig wordt. Dit is uiteraard zeer gunstig voor het stroomverbruik. OLED’s zijn op dit moment het meest gebruikt voor kleine beeldschermen en displays, en vormen daarmee een concurrent voor de traditionele LCD schermen. Omdat het OLED materiaal zelf licht uitzendt, is ook de kijkhoek veel groter en kunnen de beeldschermen ook bij grote formaten zeer dun worden uitgevoerd. Samsung heeft onlangs een scherm van 43 cm (17 inch) voorgesteld, dat slechts 18 mm dik was. Kort geleden is ook Sony met een OLED scherm van 28 cm (11 inch) gekomen dat zelfs maar 3 mm dik was. De resolutie van dit toestel is 1024 x 600 pixels, de contrastverhouding zelfs 1.000.000:1. Volgens Sony zal het niet lang duren voor dit soort toestellen ook aan de consument worden verkocht. LG toonde onlangs het eerste commerciële 38 cm (15 inch) OLED scherm. Deze komt binnenkort op de markt. Voorbeelden van gebruik van OLED displays zijn MP3-spelers, GSM’s, een Philishave, een duikershorloge en medische apparaten. Verwacht wordt dat de volgende iPod ook een OLED beeldscherm heeft. Klein nadeel: de grotere schermen zijn nog erg prijzig. De prijzen zullen naar verwachting zakken als er voldoende OLED producten op de markt komen.

Kijkhoek
Een punt waar Plasma beter scoort dan LCD is die van kleurweergave. Een Plasma scherm kan al vlug meer dan een miljard kleuren weergeven. Hoe meer kleur hoe natuurlijker beeld wordt uiteraard. Als hierbij ook nog de kijkhoek wordt genomen, dan scoort LCD minder. Vooral als je van opzij naar een LCD scherm kijkt, dan willen de kleuren in veel gevallen iets vervagen. Plasma TV’s hebben hier minder last van omdat elk beeldpuntje z’n eigen licht produceert. Toch moet men zich niet blind staren op de kijkhoek, want in de woonkamer zit je meestal min of meer recht voor de TV. Niemand zal er last van hebben dat de kijkhoek minder is dan die van een Plasma TV. Wat de nauwkeurigheid van de kleuren betreft doen de twee technologieën niet voor elkaar onder. Wel kan het zijn dat de apparaten vaak niet goed zijn afgesteld. Een kalibratie kan wonderen doen. Plasma laat in donkere gebieden de kleuren wel beter zien dan een LCD-TV.

Veegeffect

Nog zoiets waar de LCD-TV’s minder in scoren is de responstijd. Belangrijk, want alle LCD-TV’s hebben last van het zogenaamde veegeffect bij beelden waar veel beweging in zit. Hoe lager de responstijd, hoe minder veegeffect. Ook zijn er steeds meer fabrikanten die de beelden niet 50 keer per seconde maar 100 keer per seconde (100 Herz) of zelfs 200 keer per seconde verversen. Hierdoor word het veegeffect ook sterk verminderd. Plasma TV’s hebben hier geen last van. Ieder beeldpuntje in een Plasma staat op zich en wordt apart aan- en uitgeschakeld. Let bij aanschaf op de kwaliteit van de beeldprocessors. Hoe beter (lees duurder) de verwerkte processors, hoe beter de prestaties van de TV. Uw Exellent vakman weet hier alles van en kan u uitgebreid advies geven.

Helderheid

Vaak wordt de helderheid van een scherm als argument in het leven geroepen. Een TV met een hogere helderheidswaarde hoeft echter geen beter beeld te geven. LCD heeft van nature een hogere helderheidswaarde dan Plasma. Dit biedt voordelen bij veel omgevingslicht, maar vaak is thuis in de woonkamer een veel minder felle verlichting nodig. Daarom komt een Plasma TV in de woonkamer vaak beter tot z’n recht. Aan de andere kant reflecteren LCD-televisies niet het licht uit de kamer - wat bij veel Plasma toestellen wel nog gebeurt. Fabrikanten van Plasma TV’s werken hard aan oplossingen. Zo wordt gewerkt aan de helderheid, die tegenwoordig vaak die van LCD-schermen benadert en filters, die de spiegeling tot een minimum beperken.

Formaat

LCD televisies zijn verkrijgbaar vanaf 15 inch, waar Plasma televisies beginnen vanaf 37 inch.

Wat is dus beter: LCD of Plasma?
Daar kunnen we geen direct antwoord op geven. Zaken als de omgeving waar het toestel komt te staan of te hangen, de kijkhoek, het signaal en vooral de persoonlijke smaak zijn allemaal factoren die meespelen.

Moeten we wachten op de nieuwe generatie OLED-toestellen?

Mogelijk, maar reken dan in het begin wel op een hogere aanschafprijs. U kunt zich het beste goed laten informeren door een vakman. Deze kent de technologieën en de markt, en kan u helpen om het juiste toestel te kiezen!