Welke draagbare DVD speler past bij mij?

U wilt films kijken, waar u zich ook maar bevindt? Dat kan met een draagbare DVD speler. Daarnaast kun je op een draagbare DVD speler ook foto's (jpg) bekijken en muziek (mp3) beluisteren. Sommige hebben daarenboven ook nog een USB-poort of kaartlezer ingebouwd. Een draagbare DVD speler kan op de sigarettenaansteker (12 volt) in de auto worden aangesloten, maar kan ook een eigen batterij hebben. Mede dankzij de 12 volt aansluiting zijn portable DVD spelers enorm populair geworden voor gebruik in de auto. De kinderen kunnen bijvoorbeeld gezellig een filmpje kijken op de achterbank tijdens langere autoritten.

Zeer scherp beeld
Doorgaans zijn de beeldschermen verkrijgbaar in een doorsnede van 7 tot 10 inch (17,8 tot 25,4 cm) meestal met een breedbeeldverhouding (16:9). Draagbare DVD spelers zijn verkrijgbaar in 2 varianten : met opklapbaar scherm of met 2 losse beeldschermen. Meestal is één van de schermen voorzien van een DVD speler en is het andere scherm een extra monitor. Beide schermen geven dus hetzelfde beeld weer. Uitzonderlijk is de DVD speler een los apparaat welke op beide schermen wordt aangesloten. Voor gebruik in de auto bieden veel modellen handige adapters om de speler aan de hoofdsteun van de voorstoel te bevestigen.


Uw vakman informeert :
Beeldschermen zijn erg gevoelig, daarom is een beschermhoes geen overbodige luxe. Vaak wordt er vanuit de fabrikant al een hoes meegeleverd voor de scherm(en) en om kabels in op te bergen. Wanneer dit niet het geval is raden wij u aan een tas aan te schaffen zodat uw draagbare DVD speler goed beschermd is.

Bestandsformaten
Naast het bekijken van films op dvd kun je op een draagbare DVD speler ook foto's (jpg-formaat) bekijken en muziek (MP3 formaat) beluisteren die op een cd of dvd zijn gebrand. De meeste spelers ondersteunen ook specialere formaten als WMA en DivX. Sommige draagbare dvd-spelers hebben ook een USB-poort of kaartlezer.


Uw vakman informeert :
Vrijwel alle spelers zijn compatibel met standaard cd’s en dvd’s, maar ook gebrande cd’s (+/- (R)W) en dvd’s (+/- (R)W) worden over het algemeen zonder problemen afgespeeld. Let daar goed op bij de aanschaf van een portable DVD speler, zodat u later niet voor teleurstellingen komt te staan.

Aansluitmogelijkheden
Draagbare DVDspelers kunnen vaak meer dan alleen films afspelen. Wanneer een model beschikt over een video ingang, dan kunt u hier bijvoorbeeld een spelcomputer of videocamera op aansluiten. Wanneer het apparaat een video uitgang heeft kunt u het thuis op de televisie aansluiten. Een model met componentuitgang kan het beeldsignaal in hoogwaardige kwaliteit doorgeven aan de televisie. Let er wel op dat uw televisie beschikt over een componentingang. Wanneer een draagbare DVD speler een USB-aansluiting heeft dan kunt u bijvoorbeeld via een USB kabel (die u bij uw digitale fotocamera heeft gekregen) tussen de digitale camera en de draagbare DVD speler foto’s bekijken die u op uw digitale fotocamera staan. Verscheidene modellen hebben de beschikking over 2 of meer hoofdtelefoonuitgangen. Dit is vooral handig als je met meerdere personen wilt kijken zonder dat de omgeving door het geluid wordt gestoord.

Uw vakman informeert :
Er zijn ook portable DVD spelers met bijgeleverde controller verkrijgbaar. Het betreft hierbij de spelers met geïntegreerde spellen voor nog meer spelplezier.

Kaartslot
Met een kaartslot heeft u de mogelijkheid om foto's of video's die op een geheugenkaart staan rechtstreeks in de draagbare dvd-speler af te spelen. Vaak worden echter niet alle formaten van geheugenkaarten ondersteund op het kaartslot.

TV ontvanger
Enkele draagbare dvd-spelers hebben de mogelijkheid om via een digitale tv ontvanger (DVB-T) tv te kijken. Wanneer er ook een analoge tv ontvanger op het apparaat zit kunt u deze thuis op de kabel aansluiten om tv te kijken.

Batterij
De speeltijd van een batterij is doorgaans vrij beperkt. De accu wordt opgeladen via een netstroomadapter. Daarnaast wordt er meestal ook een 12 volt adapter meegeleverd waarmee u de portable DVD speler ook in de auto kunt gebruiken.