Ik ga op vakantie: mag ik mijn TomTom of Coyote meenemen?

Ik ga op vakantie: mag ik mijn TomTom of Coyote meenemen?

Voor je op vakantie vertrekt kijk je best even na of je een gps of Coyote toestel kan meenemen en gebruiken. In bepaalde landen is het niet toegelaten om toestellen te gebruiken die informatie over flitslocaties meedelen.

Draagbaar gps-toestel

Elke recente draagbare gps heeft een database van vaste flitspalen ingebouwd voor alle Europese landen.
TomTom biedt in haar Live toestellen ook een community dienst voor mobiele flitslocaties die werkt zoals Coyote toestellen.

In Duitsland en Zwitserland is het verboden om een toestel te gebruiken (of zelfs te vervoeren) dat een van bovenstaande flitspaaldetectiesystemen biedt.

Dit betekent uiteraard niet dat je je gps toestel niet kan gebruiken. Echter is het officieel wel aan te raden om de flitspaaldatabase op voorhand tijdelijk van je gps te verwijderen.

  • Voor een TomTom zonder Live services sluit je je TomTom aan op je computer en start je het programma My TomTom Home op. Via "Beheer Inhoud" kun je de flitslocaties toevoegen of verwijderen voor bepaalde landen.
  • Voor TomTom toestellen met Live functie start je het programma TomTom Home op en kies je "Beheer mijn navigatiesysteem". Klik op: Hoe verwijder ik flitsers van mijn navigatiesysteem? voor meer gedetailleerde info.

Zelfs het bezit van een dergelijk toestel in deze landen is verboden, zelfs indien het niet gebruikt wordt tijdens het rijden.

In Frankrijk is het sinds 1 januari 2012 verboden om enige vorm van software te gebruiken die waarschuwt over locaties van vaste of mobiele flitsers. Voor de vaste flitstoestellen kan je bovenstaande procedure gebruiken.

Voor mobiele flitstoestellen, die worden aangeboden door TomTom Live controleer je of jouw TomTom toestel beschikt over de juiste software versie, om deze indien nodig aan te passen. Voor Frankrijk wordt een "flitslocatie" namelijk vervangen door een "gevarenzone", hetgeen wel 100% legaal is. Om te weten of jouw TomTom de juiste software versie heeft, klik op: Is mijn navigatiesysteem klaar voor Frankrijk?.

Coyote

Een Coyote is een toestel dat enkel en alleen bestemd is om via een zogenaamde community dienst andere weggebruikers te informeren en geïnformeerd te worden over locaties van vaste of mobiele flitstoestellen of over verkeersobstakels.

In landen als Duitsland en Zwitserland is de Coyote service sowieso niet actief dus heeft het weinig zin om het toestel te gebruiken.

Voor Frankrijk is de Coyote sowieso 100% legaal en gebruikt hij dezelfde aanpassing als de TomTom Live service, namelijk door enkel melding te maken van Gevarenzones. Ook hier controleer je best of jouw Coyote toestel (of Coyote applicatie op iPhone, iPad of Android) een recente software versie bevat. Gedetailleerde info hierover vind je op http://www.coyotesystems.be/nl/faq-4. Een Garmin met ingebouwde Coyotedienst volgt uiteraard de info van de losse Coyote toestellen of applicatie.

Voor de gedetailleerde en meest recente info controleer je best steeds nog de lokale wetgeving.

Reacties