Besturingssystemen: iOS, Android en Windows Phone

Besturingssystemen: iOS, Android en Windows Phone

Windows Phone 8 is het gloednieuwe mobiele besturingssysteem van Microsoft. Exellent legt u in dit nieuwsitem uit hoe Windows 8 verschilt van de andere 3 besturingssystemen.

Windows Phone 8

Qua lay out lijkt dit besturingsysteem op Windows 8 zoals we het kennen van de pc’s en de tablets. Zo werk je met een eigen selectie van duidelijke en uniforme blokken op het beginscherm, die bovendien vaak “live tiles” zijn. Zo bieden ze je constant informatie over de applicatie zonder de applicatie zelf op te starten (vb. weerbericht, agenda, foto’s, Facebook, …).

Daarnaast biedt Windows Phone 8 een zeer volledige integratie met je Windows pc. Je krijgt gratis een volledig en uiterst handig Office pakket met Excel, Word en Powerpoint, maar je kan ook je gegevens overdragen van en naar je pc. Documenten of foto’s die op je pc zijn opgeslagen op SkyDrive, zijn ook om het even waar en om het even wanneer beschikbaar op jouw Windows Phone.

iOS

iOS van Apple, is een “gesloten” besturingssysteem. Dit wil zeggen dat applicaties eerst door Apple worden gecontroleerd voor ze beschikbaar worden gesteld in de App Store. Het voordeel hiervan is dat de kwaliteit van de applicaties zo goed als altijd gewaarborgd wordt. Het nadeel is dat er vrij weinig applicaties zijn die de personalisatie van een toestel toelaten. Zo is er voor een iPhone zeer zelden een applicatie beschikbaar die via één klik settings kan aanpassen (vb. wifi of bluetooth in- of uitschakelen) zonder naar de instellingen van het toestel te moeten gaan. Of verder nog biedt een iPhone of een iPad nooit “Live” tegels. Elke applicatie heeft een eigen icoon dat steeds even groot is en ook geen real-time info geeft over de inhoud van de applicatie.

Android

Android is het tegenovergestelde van Apple iOS. Het is een volledig “open” systeem, waardoor elke ontwikkelaar applicaties op de Google Play Store kan zetten. Hierdoor heb je een enorm groot aanbod aan applicaties die alle denkbare mogelijkheden bieden om je toestel te personaliseren, maar anderzijds is het niet altijd duidelijk welke applicatie je nu eigenlijk nodig hebt. Ook heeft elke applicatie in veel gevallen zijn eigen “widget” of manier van tonen op het beginscherm. Dit biedt als voordeel dat er vrij veel info zichtbaar is zonder de applicatie te openen, maar heeft anderzijds tot gevolg dat je startscherm een wirwar dreigt te worden van icoontjes die in veel gevallen verschillen van vorm en van grootte.

Een ander groot verschil met Apple: de instellingen van de applicaties moeten altijd vanuit de applicatie zelf beheerd worden, terwijl dit bij Apple altijd gecentraliseerd zit in het instellingenmenu van je toestel zelf. Ook dit geeft als voordeel dat er meer aanpassingsmogelijkheden zijn voor instellingen, maar dat er ook weer weinig tot geen uniformiteit is en de overzichtelijkheid van mogelijkheden en instellingen niet altijd even groot is.

Windows Phone 8 zit ergens tussen iOS en Android. Er is een eerder beperkt aanbod aan applicaties, die soms toegang geven tot systeem instellingen en ook “live” informatie geven over de inhoud zonder de applicatie te moeten openen, maar wel altijd mooi geordend en precies even groot op het startscherm staan.

Reacties