De geheimen van 3D onthuld!

De geheimen van 3D onthuld!

Welkom in de derde dimensie! Filmliefhebbers en gamers hebben er lang op gewacht, maar het is eindelijk zover: Vanaf nu kijken we in drie dimensies! 3D TV geeft letterlijk en figuurlijk een nieuwe dimensie aan TV kijken.

De nieuwste versies LCD, LED en Plasma TV’s zijn er helemaal klaar voor, met een druk op de knop schakelt u om van Full HD 2D naar 3D en terug. Maar hoe gaat dit nu juist in zijn werk en wat heb je nodig om van deze nieuwe technologie te kunnen genieten? We zetten hieronder de basisprincipes voor u op een rijtje!


3D-Geschiedenis

3D-beelden zijn beelden waarin diepte wordt gesuggereerd. Diepte is in feite een illusie. onze ogen zien elk apart een 'plat' beeld. Hetgeen het linker- en het rechteroog ziet, verschilt een beetje van elkaar door de licht afwijkende kijkhoek, en onze hersenen maken er een nieuw beeld van, mét diepte. Door stereoscopie wordt een afbeelding opgebouwd uit 2 afbeeldingen. Voor ieder oog een aparte afbeelding. Om de twee afbeeldingen te kunnen waarnemen moeten de beelden wel “gesplitst” bekeken worden, dit kan (voorlopig) enkel via een speciale bril. Het menselijk brein kan deze aparte beelden combineren tot 1 beeld waarmee diepte ervaren wordt. De methode die aan de basis staat van de 3D ontwikkeling en die al in de jaren 50 werd toegepast (ja, ze zijn al een tijdje bezig met 3D) is de anaglyph-methode.

U kent ongetwijfeld het kartonnen brilletje met de rode en blauwe folie. Deze techniek hield in dat de scheiding van het beeld voor beide ogen plaatsvindt door middel van kleur. Het beeld wordt twee keer opgenomen, elk vanuit een andere kijkhoek. Bij deze oude vorm van 3D werd één van de beelden rood getint, het ander blauw. Beide beelden werden tegelijk geprojecteerd en door het eindresultaat te bekijken door een bril met een rood en een blauw 'glas', wordt het geprojecteerde beeld terug opgesplitst. Het rode glas filtert het rode beeld weg. Het oog dat hierdoor kijkt, ziet dus alleen het blauwe beeld. Het blauwe glas doet hetzelfde met het blauwe beeld, waardoor u enkel het rode beeld ziet. Zo krijgt u de twee afzonderlijke opnames terug te zien en uw hersenen combineren dit naar een beeld met diepte. Het grote nadeel aan deze techniek is dat er veel kleur verloren gaat.

Na verloop van tijd zijn er meerdere varianten ontwikkeld van de 3D-bril, met de bedoeling om de beeldkwaliteit te optimaliseren. In de jaren 80 beleefde de 3D-film nog een grote comeback en sindsdien volgden de 3D-ontwikkelingen zich in een sneltreinvaart op, waardoor het nu mogelijk is om 3D-TV bij u thuis te kijken zonder kwaliteitsverlies.

3D TV

Er zijn momenteel nog geen uniforme standaarden voor 3D TV, waardoor elke fabrikant zijn eigen versie van 3D Televisie op de markt brengt met de daarbij behorende 3D-brillen. TV en bril zijn dus (voorlopig) nog merkgebonden. Het gebruik van een 3D-bril geeft op dit moment de allerbeste 3D-ervaring, maar 3D TV zonder bril wordt voor in de toekomst niet uitgesloten.

Full HD 3D TV

Full HD TV’s die over een 3D-processor en 3D-zender (deze verstuurt het signaal naar de 3D-bril) beschikken, worden Full HD 3D-TV’s genoemd. Deze TV’s zijn ontworpen om compatibel te zijn met meerdere 3D-standaarden.

3D-Ready

Voor een 3D TV betekent dit dat de TV hardware geschikt is voor 3D-weergave. Voor deze 3D-weergave is wel nog extra randapparatuur nodig zoals bijvoorbeeld een 3D-zender en een 3D-bril. Door middel van een simpele update zijn deze TV’s om te zetten in volledig 3D.

Hoe kan 3D op TV worden weergegeven?

De 3D-beelden op de drager (bijvoorbeeld Blu Ray 3D DVD) zijn onderverdeeld in beelden voor het linker- en rechteroog. De speciale 3D-brillen zorgen er voor dat de beelden om beurt aan het juiste oog getoond worden, dit gebeurt in een fractie van een seconde. De brillen flikkeren dus als het ware. De ene oogklep gaat dicht terwijl de andere open is, en omgekeerd. Uw hersenen combineren deze aparte beelden weer tot 1 beeld waarmee diepte wordt ervaren.

De technologie waarmee de beelden via de bril gescheiden en geprojecteerd worden bepalen de beeldkwaliteit. Er zijn verschillende methodes ontwikkeld om de beelden voor het linker- en rechteroog op een 3D-scherm te scheiden en weer te geven, maar Frame Sequential is de huidige standaard. Bij de Frame Sequential-methode worden de beelden voor elk oog afwisselend gereproduceerd in de volledige resolutie. Dit betekent dat op afzonderlijke wijze een Full HD-beeld van 1920 x 1080 naar elk oog wordt gestuurd, waardoor de kijker volledig wordt ondergedompeld in het 3D-landschap.

3D -bril

De shutter glass technologie maakt gebruik van een veelal draadloze (infrarood-)zender tussen 3D TV en 3D-bril. De sluiters van de bril worden met de beelden op het scherm gesynchroniseerd, waardoor het linker- en vervolgens het rechterbeeld na elkaar aan de respectievelijke ogen getoond wordt. Er wordt afwisselend een beeld aan het linker- en het rechteroog getoond. Door de hoge snelheid worden onze hersenen als het ware voor de gek gehouden, en zien ze maar 1 beeld, maar met diepte, wat voor een sublieme 3D-ervaring zorgt. Deze techniek wordt ook wel de actieve bril genoemd.Dankzij deze techniek hoeft 3D dus geen compromis te sluiten tussen HD en 3D. Het biedt de scherpte van Hight Definition en de diepte van 3D.

3D-ervaring

De maker van het medium is de grondlegger van uw 3D-ervaring. De ene keer kan u ervaren dat u als het ware in het beeld gezogen wordt, terwijl het de volgende keer kan zijn dat de beelden vanuit de TV de woonkamer ‘inschieten’.

3D-standaard

De standaard voor opslag van 3D-beeldmateriaal is Blu-Ray 1080p. Mede dankzij de grote opslagmogelijkheid is deze drager het beste geschikt voor het opslaan van 3D-inhoud in zeer hoge kwaliteit.

In de toekomst zullen uitzendingen (broadcast) ook meer en meer beschikbaar komen voor 3D TV. Dit begint nu reeds het geval te worden. Op het WK voetbal werden al de eerste matchen in 3D opgenomen en uitgezonden. Ook in de Belgische Jupiler League werden al 3D matchen gefilmd.

HDMI V1.4(a)

Werden we met Full HD televisie bekend gemaakt met de HDMI kabel, voor 3D TV is er alweer een nieuwe standaard : HDMI 1.4a. Deze kabel ondersteunt zowel 3D beeld als 9.1 geluid met audio return channel (audiosignalen worden door de televisie teruggestuurd naar een ontvanger om dit geluid te laten afspelen).

Samengevat - Wat heeft u nodig voor een optimale 3D TV beleving?

  • 3D-TV (of 3D Ready met de juiste randapparatuur)
  • 3D-content via Blu-Ray of Box(zoals bv. Blu-Ray 3D film of in de toekomst 3D-uitzendingen)
  • 3D bron, zoals een3DBlu-Ray speler
  • 3D-bril

Reacties