Evolutie Smart TV

Evolutie Smart TV

Een horde die Smart TV op dit moment nog moet nemen, zit in het feit dat er nog teveel concurrerende systemen zijn. Waar het bij smartphones rond twee dominante partijen draait - Googles Android en Apples iOS - boksen er momenteel een handvol Smart TV-systemen tegen elkaar op.

Maar er wordt sneller en sneller aan samenwerking en standaardisering gewerkt. Samsung en Panasonic hebben elk hun eigen systeem, maar Philips, Sharp, Loewe en LG werken ondertussen al met dezelfde Smart TV-interface, die ze samen ontwikkelen.

Smart TV’s hebben natuurlijk een internetaansluiting nodig, maar die is eveneens in meer en meer toestellen voorhanden. Tegen 2015 kunnen alvast 58 procent van alle wereldwijd verkochte televisietoestellen rechtstreeks op het internet worden aangesloten, om via ‘apps’ gebruik te maken van webinhoud tijdens het tv-kijken. Goed voor meer dan 190 miljoen Smart TV’s die in dat jaar alleen al zullen worden verkocht.

De drijvende kracht achter Smart TV wordt echter creativiteit.


Het idee is dat u, als eigenaar van zo’n ‘slim’ televisietoestel, via de apps die u downloadt ook de functionaliteit van uw tv à la cart samenstelt, net zoals u dat al met een smartphone doet.
Smartphones werden een succes omdat kleine softwarebedrijfjes duizenden innovatieve apps voor die toestellen begonnen te ontwikkelen, en die trend beginnen we nu ook te zien bij Smart TV-systemen.

De tv-fabrikanten geven op die manier een stuk van de functionaliteit van hun toestel uit handen aan een software-industrie. Er zijn ondertussen al duizenden van die tv-apps voorhanden, gaande van extra diensten van tv-zenders als MTV via een programma waarmee de gebruiker zijn eBay-veilingen kan volgen tot zelfs eenvoudige videogames. Of een app waarmee u Twittert tijdens het bekijken van een tv-programma.

Voorlopig komen de meeste apps van gevestigde merken, maar er springt stilaan - net zoals dat bij smartphones gebeurde - ook een lichting onafhankelijke softwaremakers op de bres. De meeste Smart TV-systemen hebben namelijk ook een ‘app store’, waarop nieuwe apps kunnen worden gedownload. “Zo kan een tv-toestel binnenkort toepassingen krijgen waar wijzelf nog niet eens aan hadden gedacht”, luidt het bij de Nederlandse fabrikant Philips.

Reacties