Hoe kies ik de beste smartphone

Hoe kies ik de beste smartphone

Heb je je ook al eens de volgende vraag gesteld: Welke smartphone past bij mij? Sinds enkele jaren lijkt de iPhone hét voorbeeld te zijn van de meest complete en tegelijk meest gebruiksvriendelijke smartphone. Uiteraard is de iPhone zowel qua toepassingen als qua intuïtiviteit een absolute koploper, toch heeft de concurrentie grote inhaalbewegingen gemaakt. Vandaag is er een groot aanbod aan smartphones, die zich niet alleen onderscheiden op basis van design of van specificaties, maar ook van besturingssysteem. Dit laatste vormt een belangrijker criterium bij de keuze van een toestel als specificaties zoals camera of schermgrootte.

Qua besturingssystemen zijn er vandaag drie belangrijke platformen: iOS, Android en Windows Phone.


Los van het gekozen besturingssysteem wordt het toestel zelf eigenlijk 'gemaakt' door de zogenaamde apps of applicaties die de gebruiker installeert. Bij de aankoop van het toestel is een smartphone een vrij eenvoudig toestel dat op zich enkel de belangrijkste mogelijkheden aanbiedt; bellen, sms'en, surfen en mailen.

Elk besturingssysteem heeft echter een eigen applicatie markt, waar de gebruiker tienduizenden apps kan terugvinden voor de meest uiteenlopende behoeftes en waarmee de gebruiker zijn of haar toestel volledig kan uitrusten volgens de eigen behoeftes. Hier vind je een overzicht van de populairste applicaties, die bijna allemaal op de drie bovenstaande besturingssystemen kunnen worden teruggevinden in de applicatiemarkt.

Android van Google

Android wordt vandaag door de meeste merken gebruikt (Samsung, LG, HTC, Sony). Het voordeel van Android is dat het zo goed als volledig kan worden uitgerust qua uitstraling en qua mogelijkheden volgens de wensen van de gebruiker.

Dit is tegelijk het nadeel van Android; door het enorme aanbod aan personalisatiemogelijkheden en applicaties geraak je al snel je weg kwijt.

Recent werd Android 4.0 (Ice Cream Sandwich) gelanceerd, met de Samsung Galaxy Nexus S (zie ook hier). Deze versie 4.0 is duidelijk vlotter en aangenamer als de voorgaande versies van Android.

iOS van Apple

iOS lijkt het tegenovergestelde te zijn van Android; het draait enkel op Apple toestellen zoals de iPod Touch, de iPhone en de iPad. Daarnaast is het menu zeer strak en dus zeer overzichtelijk en gebruiksvriendelijk.

BlackBerry OS

BlackBerry had, met het fysieke toetsenbord als belangrijkste feature, al altijd een sterke reputatie in de businesswereld. Sinds kort is een BlackBerry ook erg populair geworden onder de jongere generaties. BlackBerry Messenger (of BBM) is de instant messenger van het merk. Je kan er dus berichten mee verzenden naar andere BBM gebruikers via internet. Omdat BlackBerry voornamelijk in de bedrijfswereld voorkwam, werken ze nog steeds met hun beveiligde servers. Dit zorgt ervoor dat BlackBerry-abonnementen duurder zijn dan "gewoone" internet-abonnementen of pre-paid kaarten. De AppWorld bevat de meeste apps die je er verwacht, maar lang niet evenveel als de AppStore van Apple of de Android Market.

Windows Phone van Microsoft

Windows Phone is een zeer aangenaam besturingssysteem, alhoewel het vandaag nog minder populair is als Android en iOS. Het heeft een zeer mooie en handige menustructuur en is daardoor aangenaam om te gebruiken. Het applicatie aanbod van Windows Phone is vandaag nog kleiner als dat van Android of van Apple, al staan de belangrijkste applicaties er wel al op.

Enkele voorbeelden van Windows Phone toestellen zijn de Nokia Lumia 800 of de HTC Radar, of ook de Samsung I8350.

Reacties