In the Cloud

In the Cloud

"In the cloud" is een zeer regelmatig gebruikt begrip de laatste tijd. Maar wat betekent dit nu juist? Het betekent dat informatie ergens op het internet wordt opgeslagen, met verschillende voordelen:

Altijd en overal toegankelijk :

een opslagplaats in the cloud laat toe om informatie met eender welk toestel te bereiken en eventueel te bewerken: zowel op je gsm in België als met een vaste pc in een hotel in Peking kun je aan deze informatie.


Geen risico op verlies van gegevens bij diefstal :

Indien je laptop, tablet of smartphone wordt gestolen vormt dit geen probleem voor je opgeslagen informatie: via een ander toestel kun je sowieso aan deze informatie en kun je in bepaalde gevallen ook verhinderen dat de informatie in kwestie met het gestolen toestel nog toegankelijk is.


Delen met anderen :

In the cloud oplossingen laten eenvoudig toe om informatie te delen met anderen. Dit is uiteraard steeds beschermd via paswoorden. Op die manier kan een hoofdgebruiker bijvoorbeeld bepaalde personen toegang geven tot bepaalde informatie en indien nodig deze toegang van het ene op het andere moment weer verbieden.


Geen nood aan opslagruimte :

Als je al je foto's, muziek, films en documenten wilt opslaan heb je vaak een zeer grote interne harde schijf nodig, eventueel nog aangevuld met een externe harde schijf. Qua mobiliteit is dit in ieder geval al een grote rem, om nog niet te spreken over het feit dat je een externe harde schijf niet kan koppelen aan een tablet of een smartphone.

"Eeuwig" behoud van gegevens :

Verander je van laptop? Geen nood, al je gegevens blijven beschikbaar in the cloud zodra je nieuwe pc of laptop in gebruik is genomen.


In de praktijk werken we vandaag al vaker dan we denken met in the cloud oplossingen. Zo is email in veel gevallen een cloud oplossing, aangezien het perfect mogelijk om op eender welk toestel toegang te krijgen tot je mailbox via een internet browser.

Ook Picasa, de gratis fotodienst van Google is een cloud oplossing, waarbij je via je email adres op eender welk toestel toegang krijgt tot je foto albums, zonder dat je hiervoor cd's of externe harde schijven nodig hebt.

Qua opslag van gegevens is Dropbox waarschijnlijk de bekendste in the cloud oplossing, die daarnaast ook toelaat om op een zeer eenvoudige manieren bepaalde mappen te delen met personen naar keuze.

Reacties