Mediastreamers

Mediastreamers

Connectiviteit vanuit de huiskamer! De hot topic in de televisiewereld vandaag is “Smart TV”, allemaal goed en wel, maar wat is dit nu precies en wat doe je ermee?

Kortweg: een Smart TV is een slimme televisie waarmee je vlot toegang krijgt tot allerlei eigen media, applicaties en het internet. Erg interessant dus, maar wat indien je een toestel aangekocht hebt zonder Smart TV, en toch gebruik willen kunnen maken van deze functies? Dan kan je gebruik maken van een zogenaamde mediastreamer.

De functies van een mediastreamer - ook wel Smart TV Box genoemd - kunnen worden opgedeeld in 2 delen: enerzijds vormt het een medium om op een simpele manier muziek-, foto- en videomateriaal op je TV te verkrijgen, anderzijds biedt het een connectie naar het internet om via de televisie te kunnen browsen en gebruik te maken van een breed scala aan applicaties, vergelijkbaar met de Android Marketplace of Apple Appstore.

Sleutelwoord bij een mediastreamer is connectiviteit, daarom beschikken de meeste modellen over zowel een HDMI-, USB- als SD kaart ingang. Via de USB ingang kan een stick of externe harde schijf aangesloten worden, via de SD kaart ingang kunnen foto’s snel op het groot scherm getoond worden. Minimale vereiste bij de televisie is dat ze over een HDMI ingang moet beschikken, hierlangs wordt de mediaplayer aan de televisie gekoppeld. De meest gangbare mediaformaten worden moeiteloos verwerkt, denk maar aan DivX, WMV, AVI, MPEG1/2/4, MKV, M4V, H.264, MP3, .. etc.

Wat de connectie met het internet betreft, wordt een onderscheid gemaakt tussen modellen die al dan wel of niet beschikken over een ingebouwde Wi-Fi. Wanneer de mediastreamer hierover beschikt, kan eenvoudig en draadloos verbinding gemaakt worden met een PC om video’s en foto’s rechtstreeks te streamen naar de televisie. Ook toegang tot allerlei sociale netwerk- en nieuwssites wordt op deze manier erg eenvoudig.

Een heel interessante mediastreamer is de Philips HMP5000

Reacties