Navigatie op reis: gps of smartphone?

Navigatie op reis: gps of smartphone?

Het is niet alleen handig om je gps te gebruiken om op je bestemming te geraken. Eens je ter plaatse bent, kan een gps best handig zijn voor je verplaatsingen met de auto, een huurauto of gewoon te voet. Je bereidt je wandeltocht in de stad of de bergen op voorhand op je gps voor of je doet navraag ter plekke en stippelt een last minute route uit.

Met een klassieke gps voor de auto plan je uiteraard geen wandeltochten. Het is niet alleen een grappig zicht om er met een auto gps op avontuur uit te trekken, de batterij van een klassieke gps zou het ook niet lang genoeg uithouden om je veilig terug te leiden naar je hotel.

Wat is dan wel een goede oplossing?

Een smartphone met gps ontvanger en volledig gratis navigatie (bv. de Nokia smartphones: zowel Windows Phones als de 'klassieke' Nokia Symbian smartphones) biedt een mogelijke oplossing. Je kiest op voorhand welke kaarten je installeert en vervolgens gebruik je je toestel als gps, inclusief leuke Points of Interest en andere informatie (om niet om te komen van honger of dorst tijdens je wandeling).

Op iPhone of Android toestellen werkt de navigatie volgens een ander systeem:

Je download een aparte navigatie app, zoals TomTom of Navigon. Hierbij download je de kaarten van de regio naar keuze en heb je dus geen dataverbinding meer nodig. Het nadeel: deze applicaties zijn betalend. Ze kosten tussen de 40 à 99 €, afhankelijk van de gewenste regio.

Bovendien zijn iPhones en Android toestellen automatisch uitgerust met een eigen navigatiesoftware. Deze smartphones downloaden de kaarten steeds via mobiel internet. Waardoor je dus betaalt voor het gebruik van je mobiele internet in het buitenland en zeer waarschijnlijk al na enkele tientallen minuten een sms'je kan verwachten dat je een mobiel internet limiet hebt bereikt... Een domper op de vakantie!

Deze interne navigatiesoftware kan je dan ook beter gewoon thuis gebruiken en op voorwaarde dat je een forfait hebt voor mobiel internet.

Reacties