No Frost uitgelegd

No Frost uitgelegd

Iedereen spreekt over No Frost bij de hedendaagse diepvriezer, maar wat is dit nu eigenlijk? Uw Exellent vakman weet er alles van, en legt het ook graag uit!

Bij een vrieskast zonder No Frost wordt wel de warmte onttrokken aan de vriesruimte, maar niet het vocht dat zich in die lucht bevindt. Daardoor ontstaat in het vriesgedeelte rijmvorming. Deze rijmvorming zet zich om in een ijslaagje die zich vastzet op de etenswaren en de binnenwanden van het toestel. Deze ijslaag vertraagt de verspreiding van de opgewekte koude, waardoor het energieverbruik stijgt.
Bijgevolg zal een A+-toestel met een rijmlaagje van 4-5 mm dikte al een meerverbruik van 25 – 30 procent betekenen, wat neerkomt op een Energieklasse C.
Dankzij de No Frost-techniek hoeft de compressor geen extra inspanningen meer te leveren om te temperatuur constant te houden.
Hierdoor verhoogt de levensduur van het toestel. Het vocht wordt samen met de lucht uit het vriesdeel gezogen.
De lucht wordt gekoeld en het vocht wordt als ijs vastgehouden. Dit ijs wordt op regelmatige basis ontdooid waarbij het vocht wordt afgevoerd naar een bakje op de motor, waar het verdampt. De ventilator blaast de koude en droge lucht weer terug in de vrieskast.
Het toestel dient ook niet langer schoon gemaakt te worden door de ijsvorming langs de zijkanten weg te krabben.
Andere voordelen zijn dat het voedsel niet meer aan elkaar zal vriezen, er vormen zich geen ijskristallen meer op de etenswaren en de kwaliteit van het ingevroren eten blijft langer goed.

Reacties