Samsung vs Apple

Samsung vs Apple

De laatste weken is het vaak in het nieuws geweest: in Amerika wordt momenteel misschien wel het grootste proces uit de geschiedenis van de technologiesector gevoerd, namelijk tussen Apple en Samsung.

Dergelijke processen tussen de twee technologiegiganten werden al vaker gevoerd in andere landen, maar hadden enerzijds beperkte impact omwille van de eerder lokale inzet, maar anderzijds ook omdat het vaak slechts over kleine eigenschappen ging van de toestellen.
Concreet is de reden van al deze processen dat beide merken vinden dat hun tegenpartij bepaalde eigenschappen zouden hebben "gestolen". Het gaat daarbij soms om bepaalde functies van het toestel zoals het ontgrendelingspatroon, of over het design van bepaalde menu onderdelen of zelfs volledige toestellen.


Het belang van "patenten" is altijd groot geweest maar lijkt de laatste jaren in de gsm-markt een ware strijd te zijn geworden. Vanaf het moment dat een bepaald merk een bepaalde eigenschap of functie implementeert wordt dit onmiddellijk als patent geregistreerd. Vervolgens moeten zogenaamde patentbureaus onderzoeken of het effectief om een vernieuwing gaat en in hoeverre deze vernieuwing geregistreerd kan worden als patent.


Op die manier zitten we vandaag in een situatie waarbij Apple Samsung verwijt dat deze laatste zijn toestellen "blindelings" kopieert van Apple. Uiteraard is het zo dat voor een leek een Samsung touchscreen niet zo heel veel verschilt van een iPhone. Ook is een Samsung tablet uiteraard ook een groot uitgevallen toestel met touchscreen net zoals de iPad dat is. Bovendien was in beide gevallen Apple eenvoudigweg de eerste fabrikant die een dergelijk toestel met veel succes kon verkopen, waar alle voorgaande gsm toestellen bijna altijd cijfer- of lettertoetsen hadden. Aan de andere kant blijft het gaan om gsm's of tablets en kan Apple uiteindelijk moeilijk beweren dat zij de enige fabrikant ter wereld zijn die rechthoekige toestellen met een aanraakscherm mogen maken.


Het huidige proces onderscheidt zich van alle voorgaande processen tussen de twee spelers door twee zaken: enerzijds gaat het deze keer niet om bepaalde deelaspecten of - functies van een specifiek toestel, maar bovendien wordt het gevoerd in Amerika, een van de grootste technologiemarkten ter wereld.
De inzet is dan ook groot: indien Samsung gelijk krijgt van de rechter kan het (tot aan een volgend proces?) zijn huidige succestoestellen uit de Galaxy reeks blijven verkopen zonder enige aanpassing. Indien Apple gelijk krijgt moet Samsung niet alleen een behoorlijke schadevergoeding betalen (tot 2,5 miljard dollar), maar zal het ook verplicht zijn bepaalde handige functies uit zijn toestellen te verwijderen of zelfs de verkoop van bepaalde toestellen stop te zetten. Het proces heeft enkel juridische impact in de Verenigde Staten, maar de winnende partij zal uiteraard snel geneigd zijn om het proces ook in andere landen op te starten.


Voor beide partijen vormt dit proces sowieso al ergens een vorm van gezichtsverlies. Als Apple echt overtuigd zou zijn van zijn product hoeven ze Samsung op zich geen proces aan te doen. Anderzijds blijft het een feit dat Apple de eerste fabrikant was om toestellen met uitermate complexe functies op een uiterst eenvoudige manier te laten bedienen en dat de andere merken pas vandaag met de allerlaatste versies van Android of Windows Phone in de buurt lijken te komen qua gebruiksvriendelijkheid.


Bovendien creëert deze hele patentenwedloop een vorm van monopolisering. Enkel de grote fabrikanten hebben de middelen om elk nieuw onderdeeltje officieel te laten registreren, zelfs indien deze uiteindelijk nooit gebruikt zal worden. Kleine spelers hebben daardoor niet meer de mogelijkheid om zelf uitvindingen te doen en verliezen sowieso te veel tijd aan administratie bij het opzoeken van al dan niet bestaande patenten.

Reacties