Wat is 4G of LTE?

Wat is 4G of LTE?

Sinds de lancering van de iPad 3 en vooral de iPhone 5 wordt er zeer veel over LTE gesproken. Maar wat betekent het?

LTE staat letterlijk voor Long Term Evolution en is concreet een nieuwe standaard voor mobiel internet. De commerciële benaming zal "4G" zijn, hetgeen een nieuwe stap vormt in de evolutie van de mobiele netwerken en staat voor "4e generatie".

1G verwijst naar de allereerste vorm van draadloos communiceren, wat natuurlijk de mobilofoon was of de allereerste autotelefoons in de jaren tachtig.

De gsm zoals we hem vandaag nog kennen om mee te bellen en sms'en gebruikte de 2G standaard. Ook onze huidige gsm gesprekken en sms'jes gebruiken deze tweede generatie antennes. Via "wap" of gprs liet 2G ook de eerste vorm van mobiel dataverkeer toe, hetgeen in sommige regio's zonder 3G dekking vandaag via Edge verloopt. Dit zijn echter telkens technieken die de "klassieke" 2G gsm-antennes gebruiken. Om een mobiele website te consulteren is een 2G of Edge verbinding nog steeds voldoende snel.

3G was de logische volgende stap in de ontwikkeling van mobiel internet. Dit liet al (weliswaar theoretische) datasnelheden toe van 7,2 Mb per seconde en laat toe om bijlages vlot te downloaden of ook om muziek te beluisteren of video's te bekijken op een smartphone of tablet. Proximus biedt vandaag een behoorlijk uitgebreid 3G netwerk. Mobistar biedt 3G in de stedelijke gebieden maar garandeert daarbuiten wel telkens minimum een Edge verbinding (hetgeen sneller internet toelaat als gprs). Het netwerk van Base biedt 3G in de steden.

Vandaag maken we echter de stap naar 4G. Dit kun je qua snelheid vergelijken met surfen via de kabel en biedt dus de mogelijkheid om grotere bestanden te downloaden met een smartphone. Ook zullen hiermee zogenaamde wifi modems hun intrede doen. Dit is een klein bakje waar een simkaart in kan en dat het signaal van deze simkaart laat gebruiken door meerdere en verschillende apparaten. Zo kun je bijvoorbeeld met je laptop surfen zonder dat je op een wifi netwerk zit of kun je een tablet zonder geïntegreerde simkaartlezer toch onderweg gebruiken.

Nieuwe high end smartphones, zoals de iPhone 5 maar ook andere binnenkort te lanceren smartphones zullen een 4G mogelijkheid hebben. Uiteraard laten deze toestellen ook toe om te surfen via 3G of zelfs via gprs of Edge, maar op plaatsen waar een 4G netwerk beschikbaar is zal het toestel automatisch deze standaard gebruiken.
De commercialisering van 4G door de Belgische operatoren wordt vanaf 2013 verwacht en zal in het begin beperkt zijn tot de grootsteden. Proximus en Mobistar zullen dit netwerk relatief sneller uitrollen als Base.

Het is wel belangrijk dat je bij je aankoop van je iPhone oplet dat je een juiste versie koopt, wil je gebruik maken van dit 4G netwerk. Indien je een iPhone 5 aankoopt in de Verenigde Staten zal je hiermee wel kunnen bellen en surfen via 3G bij ons, maar surfen via 4G zal niet mogelijk zijn. Dit komt doordat de Amerikaanse operatoren andere 4G frequenties gebruiken als de Europese. Bij ons zullen de operatoren 4G toelaten via 800, 1800 of 2600MHz.

Reacties