Welke smartphone moet ik kopen?

Welke smartphone moet ik kopen?

Het is een vraag die het voorbije jaar geregeld kwam aanwaaien, maar waar geen simpel antwoord op te geven is: 'welke smartphone moet ik kopen?' Exellent wijst je alvast in de juiste richting.

Het beste advies geven we meteen al weg: ga naar de Exellent winkel en probeer een aantal toestellen uit. Neem ze in je hand en ervaar zelf hoe makkelijk of moeilijk de besturing aanvoelt. Wat op papier de meest logische keuze lijkt, zal dat in de praktijk immers niet altijd zijn.

Besturingssysteem

Een van de meest ingrijpende beslissingen die je zal moeten maken bij de zoektoch naar een nieuwe smartphone, is de keuze van het besturingssysteem. Dat bepaalt de functionaliteit van je toestel, in welke applicatiewinkel je terecht kan voor apps, en hoe je smartphone samenwerkt met andere systemen.

De iPhone is de enige smartphone die het iOS-besturingssysteem van Apple gebruikt. iOS is zeer stabiele, betrouwbare en eenvoudig te gebruiken software, die er nog steeds gelikt uitziet. Helemaal wat je van Apple mag verwachten dus, al is er een keerzijde. Wie voor het systeem van Apple kiest, legt zich er namelijk bij neer dat je in een gesloten omgeving terechtkomt waar heel wat keuzes voor jou gemaakt zijn en je niet zomaar zelf dingen kan wijzigen. Een ander nadeel: aan het uiterlijk van de software is sinds de introductie in 2007 nauwelijks iets veranderd, waardoor iOS naar huidige normen intussen wat gedateerd lijkt.

Ben je niet vies van wat fijnregelen en instellen en beslis je graag alles zelf, ga dan voor Android. De vele opties van Android vragen in het begin wat gewenning, en je bent even bezig om alles naar wens in te stellen, maar het systeem van Google biedt gebruikers nog steeds de meeste bewegingsruimte. Zo kan je op de verschillende startschermen van Android bijvoorbeeld allerlei widgets neerpoten. Dat zijn visuele elementen die altijd up-to-date informatie weergeven, zonder dat je de bijhorende app hoeft op te starten.

Windows Phone balanceert ergens tussen die twee uitersten. Er zijn heel veel mogelijkheden om je telefoon te personaliseren, maar alles blijft toch ook binnen een bepaald keurslijf van Microsoft. Zo is er bijvoorbeeld het startscherm met de Live Tiles, knoppen die het midden houden tussen een icoon en een widget. Een groot nadeel van het relatief jonge Windows Phone is dat er te weinig apps zijn, en dat zelfs grote applicatiemakers niet altijd de moeite doen om ook voor Windows Phone te ontwikkelen. En laat apps nu net een van de hoofdredenen zijn waarom iemand een smartphone koopt, toch?

BlackBerry kan je gerust negeren. Tenzij je een grote liefhebber bent van fysieke toetsenborden, want op dat gebied is BlackBerry-maker RIM nog steeds onklopbaar. En ook de beveiliging van deze smartphones is nog steeds iets waar veel andere telefoonmakers jaloers op zijn. Maar verder zijn de huidige BlackBerry's achterhaald op zowat alle mogelijke vlakken, en is moederbedrijf RIM op sterven na dood. In 2013 komt RIM met BlackBerry 10, een gloednieuw besturingssysteem waar ook nieuwe smartphones bijhoren. Maar als je nu een nieuwe smartphone zoekt, laat je BlackBerry voorlopig best links liggen.

Je keuze voor een bepaald besturingssysteem kan ook afhangen van wat je op je computer doet en gebruikt. Het is evenwel niet zo dat als je Gmail en Google Agenda gebruikt je enkel bij Android terechtkan, en je als Office-enthousiasteling per definitie bij Windows Phone uitkomt. Maar elke ontwikkelaar legt toch nog steeds de focus op zijn eigen platform. Google zal zijn eigen Gmail en zoekmachine zwaar promoten, Apple probeert alles in zijn eigen iCloud te krijgen, en Windows Phone werkt logischerwijze het best samen met Office-bestanden.

Scherm: grootte en resolutie

Het voorbije jaar zijn smartphones stiekem groter geworden. Begin 2011 was een telefoon met een scherm van 3,5 inch (de iPhone 4S) de norm, terwijl je intussen al flink moet zoeken naar een exemplaar dat kleiner is dan 4 inch. Ben je vaak onderweg en van plan om veel filmpjes te bekijken? Ga dan groot.

Heb je kleine handjes en nauwe broekzakken, kies dan misschien toch een maatje kleiner. Het is belangrijk dat je je telefoon relatief makkelijk met één hand kan bedienen. Bepotel dus eerst wat telefoons in de winkel, tot je er een vindt die goed in de hand ligt.

Kijk ook eens naar de schermtechnologie die in het toestel zit. Telefoonmakers slaan je om de oren met termen als 'HD AMOLED Plus' en 'Super LCD', maar wat betekent dat precies? Kort: AMOLED-schermen zijn doorgaans zuiniger en tonen fellere kleuren en meer contrast, terwijl LCD-schermen in direct zonlicht beter leesbaar zijn en een meer realistische kleurenweergave hebben. Samsung-smartphones gebruiken meestal AMOLED-schermen; de iPhone heeft een LCD-scherm.

Belangrijker is de resolutie van een smartphonedisplay. Want wat ben je met een uit de kluiten gewassen scherm dat ook buiten goed leesbaar is en knappe kleuren toont, als de dingen die je bekijkt er belabberd uitzien? Als je op het internet telefoons met elkaar vergelijkt, ga dan zeker op zoek naar de PPI-waarde van elk scherm. Dat zegt iets over hoeveel beeldpunten (pixels) er aanwezig zijn op elke inch van het scherm. Hier geldt de eenvoudige regel: meer is beter. Schermen die meer beeldpuntjes tonen op eenzelfde oppervlakte zijn - logisch - scherper dan displays met minder PPI.

Camera

Gsm-foto's zijn lang van bedroevend slechte kwaliteit geweest. Dat is gelukkig steeds minder het geval, en steeds meer mensen gebruiken hun smartphone dan ook in de plaats van een klassieke compactcamera.

Laat je bij je keuze niet afleiden door de geafficheerde megapixels van een camerasensor. Meer megapixels levert niet noodzakelijk betere beelden op. Een goede smartphonefoto wordt niet enkel door de camerasensor gemaakt, maar ook door de lens en software die op het beeld losgelaten wordt.

Als de camerafunctionaliteit voor jou een bepalende factor is, zorg dan dat je in de winkel een paar testbeelden mag maken met de smartphone die je voorkeur heeft. Daar zal al snel genoeg duidelijk worden wat de pluspunten en de beperkingen van elk toestel zijn. Hoeveel tijd is er tussen afdrukken en vastleggen? Hoe snel kan een toestel automatisch scherpstellen? Heeft het een flits? Hoe is de kwaliteit bij weinig licht? Hoe makkelijk 'volgt' het scherm bij bewegend beeld? Het zijn maar enkele van de dingen waar je op kan letten.

Prestaties

Fabrikanten slaan je om de oren met ronkende marketingtermen en een opbod van zo veel mogelijk megabytes, -pixels en gigahertzen, maar welke van deze dingen zijn nu écht belangrijk bij de aanschaf van een smartphone? Het scherm en de camera kwamen eerder al aan bod, maar ook de onderdelen aan de binnenkant van het toestel zijn van belang.

Je hebt misschien al wel eens gehoord van een quad-core- of een dual-coreprocessor. Zo'n processor is het kloppend hart van elke computer, en die heeft een of meerdere rekenkernen ('cores') ter beschikking om al die ingewikkelde taken uit te voeren. Maar ook hier is meer niet altijd beter. Veel heeft te maken met hoe efficiënt al die rekencapaciteit gebruikt wordt in combinatie met de software, en soms levert een processor met twee rekenkernen betere prestaties dan een topmodel met vier kernen. Neem in elk geval geen genoeg met minder dan een dual-coreprocessor. En kies bij voorkeur ook een telefoon die over 1 GB RAM-werkgeheugen beschikt.

Batterij

Nieuwe smartphonebezitters zijn vaak erg teleurgesteld als ze merken dat de batterij van hun toestel het niet zo lang uithoudt. 'Mijn oude Nokia, die ging minstens een week mee op één batterijlading', hoor je dan wel eens. Je zal helaas gewoon moeten aanvaarden dat zoiets tot het verleden behoort als je de overstap maakt naar een smartphone.

Hoe lang de batterij van een smartphone meegaat, heb je voor een groot stuk zelf in handen. Veel hangt af van hoe intensief je een toestel gebruikt en of je bijvoorbeeld al dan niet voortdurend online bent via wifi of met de GPS aan het navigeren bent. Ook de grootte van het scherm heeft een invloed op het batterijleven van je toestel. Hou er rekening mee dat je de meeste smartphones bij normaal gebruik om de anderhalve dag in een stopcontact zal moeten pluggen.

Opslagruimte

Ben je van plan om je smartphone ook te gebruiken als mp3-spelers en er filmpjes op te stockeren? Dan kijk je best uit naar een modelletje met genoeg opslagruimte. Duurdere smartphones hebben doorgaans een geheugen van (minstens) 16 GB, terwijl doorsnee modelllen het vaak moeten stellen met 8 GB of soms zelfs maar 4 GB.

In dat geval ga je best even na of je dat geheugen zelf nog kan uitbreiden met een geheugenkaartje - voor enkele tientallen euro's schaf je zo'n microSD-kaartje met ettelijke gigabytes opslagruimte aan. Maar dan moet je telefoon natuurlijk zo'n kaartjes wel slikken. Steeds meer smartphones worden uit één stuk gemaakt, en dat wil zeggen dat de batterij niet vervangbaar is, en dat je het geheugen niet kan uitbreiden.

LTE & NFC

LTE en NFC waren het voorbije jaar de hipste woorden in het smartphonewereldje. Zorg je er bij een nieuwe smartphone dan maar beter voor dat je die twee technologieën aan boord hebt? Absoluut niet.

LTE is de nieuwe netwerkstandaard die 3G opvolgt en snellere mobiele datatransmissie mogelijk maakt - je kent het misschien beter als 4G. In België is de algemene beschikbaarheid van dergelijke netwerken nog niet voor meteen.

Proximus-klanten kunnen op bepaalde plaatsen al 4G gebruiken, en Mobistar experimenteert in Antwerpen met zo'n snel netwerk, maar voorlopig hoef je je dus niet blind te staren op de LTE-mogelijkheden van een nieuwe smartphone.

NFC is de afkorting van Near Field Communication, een draadloze technologie waarmee toestellen makkelijk met elkaar kunnen communiceren. Vergelijkbaar met Bluetooth dus, maar dan met minder gedoe. In de toekomst zal NFC nog aan belang winnen en wellicht zelfs ingezet worden voor mobiele betalingen, maar op dit moment kan je nog wel even zonder. Het is mooi meegenomen als de smartphone waar je je oog op hebt laten vallen een NFC-chip heeft, maar je kan gerust zonder.

Ga op zoek naar koopjes

De prijzen van smartphones veranderen sneller dan de seizoenen, en het loont dus zeker de moeite om prijzen te vergelijken. Hoe recenter een smartphone, hoe beter hij doorgaans is. Maar daar is uiteraard ook altijd een prijskaartje aan verbonden. Hou dus ook je ogen open voor de toptelefoons van vorig seizoen, want met wat geluk zijn die intussen afgeprijsd.

En in veel gevallen is het beter om een iets oudere topper aan te schaffen dan een instapmodel van de laatste generatie. Zo is bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S II, de Android-topper van vorig jaar, nog steeds een bijzonder interessant toestel, en kan je de meer dan behoorlijke iPhone 4(S) intussen al een pak voordeliger op de kop tikken.

Doe zelf je research

Met deze richtlijnen kom je al een heel eind, en bij Exellent krijg je voortdurend nieuwe tips en inzichten over de evoluties in de mobiele wereld. Maar voor je een paar honderd euro uitgeeft aan een smartphone, kan je je maar beter goed informeren. Doe dus je research.

Na het lezen van deze koopgids weet je wellicht al in welke richting je volgende telefoon gaat, maar stap eerst een winkel binnen om de verschillende toestellen te voelen en uit te proberen. Ga op zoek naar (verschillende) besprekingen, zodat je toch al min of meer weet waar je aan begint. Het zal je een hoop miserie besparen als je al meteen voor de juiste smartphone kiest.