Wie heeft nog een afstandsbediening nodig?

Wie heeft nog een afstandsbediening nodig?

De klassieke afstandsbediening met knoppen bestaat ondertussen al meer dan zestig jaar, en - we overdreven misschien een beetje in de titel - maakt nog geen aanstalten om te verdwijnen. Maar toch experimenteren elektrofabrikanten met nieuwe vormen van besturing, zoals bewegingssensoren, spraaktechnologie en touchpads. En in een verdere toekomst staan er ons nog gekkere dingen te wachten!

Fabrikanten van televisietoestellen en andere elektroproducten experimenteren al enkele jaren met een nieuwe manier om hun apparaten te bedienen, en kwamen daarmee onder meer bij bewegingsbesturing, aanraakschermen of -pads en spraakherkenning uit.

De kiem van bewegingsbesturing voor televisietoestellen lag in de videogamesector, waar eerst het zwaaipookje van de Nintendo Wii en later de Kinect-bewegingssensorbalk van de Xbox 360-gameconsole toonden wat er allemaal mogelijk is. Die dingen hebben ondertussen zoveel school gemaakt, dat vooral Aziatische fabrikanten als Samsung en LG Electronics ze al in nieuwe winkelproducten hebben ingebouwd.

Bewegen, spreken en aanraken

Die zitten voorlopig nog in het duurdere prijssegment, maar het is overduidelijk dat bewegingsbesturing een standaard van morgen wordt, net als LED-televisie en Smart TV dat vandaag al aan het worden is. Samsung introduceerde begin dit jaar bijvoorbeeld zijn ES8000-televisietoestel, met een ingebouwde camera en microfoon. Handig om in de toekomst het toestel te gebruiken voor videoconferencing (dankzij een Skype-app die men kan downloaden op het toestel), maar het ding herkent ook stemcommando’s, gezichten en zwaaibewegingen. Het moment waarop u gewoon door uw favoriete tv-zenders kunt bladeren in plaats van zappen is dus niet zo ver meer weg.

Of u zegt gewoon wat u wilt. Spraaktechnologie had enkele tientallen jaren nodig om technologisch op peil te geraken, maar op dit moment zit ze al ingebouwd in miljoenen smartphones, gps-toestellen en andere multimediaproducten. Het is dus niet eens zo gek om te bedenken dat die technologie op een bepaald moment ook in een tv-toestel zou terechtkomen. En ze werkt: moderne spraaksoftware is ‘gebruikersonafhankelijk’, kan dus commando’s van iedere gebruiker die tegen het toestel praat ontvangen, en leert bij om afwijkingen in uitspraak en intonatie te compenseren.

Andere fabrikanten experimenteren met touchscreentechnologie. Panasonic showde bijvoorbeeld al een gewone afstandsbediening met een aanraakschermpje aan de bovenkant. Ook al verdwijnt het klassieke zapkastje nog niet meteen, het zal er binnenkort in ieder geval heel anders kunnen uitzien.

Denken

Tegelijkertijd wordt er druk gewerkt aan nog veel exotischere vormen van besturing, die we pas in een verdere toekomst in echte producten zullen zien opduiken. Eén daarvan is - hou u vast - gedachtenlezen.
Heel eenvoudige toepassingen daarvan zijn ondertussen al eventjes op de markt: de Neurosky-gedachtenhelm bestaat ondertussen al enkele jaren, en daar zijn ook al eenvoudige speelgoedtoepassingen voor ontwikkeld. Maar er zijn bedrijven die daar verder in gaan. Momenteel is het aantal mogelijkheden uiteraard nog beperkt: hersensensoren kunnen al een verschil maken tussen bètastralen die uw brein uitzendt, en die wijzen op alertheid, en alfastralen, die u alleen maar produceert als uw hersenen relaxed zijn.

U ziet, the sky is the limit!

Reacties