Lang leve desserts! Smul je mee?

09 oktober 2018
Dessert day 14 oktober
Anker

[]

Zondag 14 oktober vieren we Dessert Day. Dé dag voor alle dessertliefhebbers, zoetekauwen en mensen die het nagerecht voor het hoofdgerecht eten. Zoet, zuur, zout, bitter, warm of koud, het kan allemaal!

Hou jij ook altijd nog een plaatsje vrij voor het dessert?

Anker

[]

Makkelijke en snelle desserts om samen te maken en op te eten!

14 oktober is een feestdag voor dessertliefhebbers. Een dag om te genieten, niet om je uit te sloven in de keuken om de meest speciale desserts te maken. Maak er een gezellige dag van door samen met je gezin, familie of vrienden gewoon samen het dessert te maken en op te smullen.

Ga je voor chocolade, pannenkoeken met verschillende toppings, suikerspin of donuts die je zelf kan versieren?

Anker

[]

chocoladefondue

Chocolade all the way!

Gaat er niets boven chocolade? Dan is een chocolade dessert ideaal voor jou! Chocolade eten is gezond, tenminste de 70% cacao variant en wanneer je stopt na één stukje. Chocolade bevat antioxidanten die rimpels tegengaan, stimuleert de aanmaak van endorfine, is goed voor je bloeddruk en verkleint de kans op beroertes.

Over het algemeen geldt: hoe donkerder de chocolade (hoe meer cacao), hoe gezonder. Maar alles met mate. Voor de hoogdag van de desserts negeren we de porties. Vandaag gaan we voor chocolade, all the way. De buikpijn achteraf is het waard ;-)

Anker

[]

Chocoladefondue

Smelt 400 gr chocolade (fondant, melk of witte chocolade) met 1 dl lichte room. Giet de room geleidelijk aan bij de chocolade zodat de fondue niet te vloeibaar wordt.

Dip vervolgens alles wat je lekker vindt in de chocolade:

  • Stukken fruit: banaan, sinaasappel, partjes mandarijn, ananas, aardbei, appel, peer, bosbessen, frambozen, kiwi, druiven,…
  • Zoet gebak zoals stukjes cake, wafels, poffertjes, soezen,…
  • Snoep zoals marshmellows, fudge, lange vingers, koekjes,…
  • Of maak je eigen truffels door chocolade ganache te dippen!

Voorzie nog een extra laagje bovenop de chocolade met bresilienne- of gemalen hazelnootjes, hagelslag, gekleurde suikerbolletjes, geraspte chocolade of kokos, eetbare confetti,…

Wil je een chocoladefondue met een tikkeltje meer? Giet een scheutje van je favoriete likeur bij de gesmolten chocolade. Sinaasappellikeur zoals Cointreau past bijvoorbeeld goed bij donkere chocolade en kokoslikeur bij witte chocolade.

Anker

[]

Pannenkoeken

De ultieme pannenkoeken of poffertjes

Bereid het pannenkoekenbeslag voor en laat iedereen zelf zijn pannenkoekje bakken. Maak je een dunne pannenkoek of een dikke pancake zoals ze in Amerika doen? Of gebruik het pannenkoekenbeslag hieronder om de lekkerste poffertjes te maken!

Anker

[]

Het ultieme recept voor 24 kleine pannenkoekjes

250 gr zelfrijzende bloem, 500 ml melk, 3 eieren, 1 zakje vanillesuiker, scheutje olie

  1. Giet de melk in een blender en mix met de eieren en vanillesuiker. Voeg beetje bij beetje de gezeefde bloem toe tot je een glad mengsel krijgt. Giet er nog een scheutje olie bij zodat de pannenkoekjes minder aan de bakplaat zullen plakken. Heb je geen blender? Met een gewone staafmixer lukt het ook. Of ga oldschool en meng het beslag met een garde (pas op voor klonters).Zet het pannenkoekendeeg minstens een uurtje in de koelkast om te laten rusten.
  2. Zet het pannenkoekendeeg minstens een uurtje in de koelkast om te laten rusten.

Wil je extra luchtige pannenkoekjes? Vervang een deel van de melk door bruin (tafel)bier of spuitwater.

Na het bakken hoort er nog een topping op je pannenkoek: bloemsuiker, bruine of kandijsuiker, vers opgeklopte slagroom, ahornsiroop, chocoladesaus, zelf gedraaid vanilleijs, gekarameliseerde appel, rozijntjes, een klontje boter, confituur of wat vers fruit zoals rode bessen, frambozen, braambessen,...

Anker

[]

suikerspin

Suikerspin: heerlijk zoet!

Maak zelf heerlijk zoete suikerspin zoals op de kermis! Wil je een gekleurde suikerspin? Gebruik dan gekleurde kristalsuiker. Die kan je via webshops gemakkelijk online kopen. Een gekleurde suikerspin zal ook meer smaak hebben dan eentje die gemaakt werd met gewone kristalsuiker.

Laat de suikerspinmachine enkele minuten opwarmen. Schakel haar uit en giet een schepje (gekleurde) kristalsuiker in het midden van het toestel. Schakel de machine opnieuw in. Wanneer er suikerdraden loskomen kan je met de stokjes suikerspinnen draaien. Smullen maar!

Anker

[]

Versier je eigen donut

Do-do-donut party!

In Amerika is er geen feestje zonder donuts. Ga de Amerikaanse toer op en maak zelf overheerlijke donuts! In een donutmaker of friteuse zijn ze snel klaar. Zet vervolgens verschillende soorten glazuur en afwerkingen klaar en iedereen kan zijn eigen donut naar hartenlust versieren en vervolgens opeten.

Anker

[]

Basisrecept van Bestron voor ongeveer 10 donuts

400 gr bloem, 250 gr suiker, 1 zakje bakpoeder, 1 zakje vanillesuiker, 250 ml melk, 2 eieren, 3 el gesmolten boter

  1. Meng of mix alle ingrediënten tot een glad deeg. Wanneer je het deeg mixt heb je minder kans op klontertjes van de bloem. Het mengsel zou de consistentie moet hebben van pannenkoekendeeg. Niet te dik, maar ook niet te dun. Is je deeg te vloeibaar? Voeg dan nog een beetje bloem toe. Is het te dik? Met wat extra melk is het opgelost.
  2. Laat de donutmaker opwarmen tot de juiste temperatuur.
  3. Giet met een kleine pollepel wat beslag in de donutholtes op de onderste bakplaat. Zorg dat het beslag niet overloopt.
  4. Sluit de klep en laat de machine haar werk doen. Na 5 minuten zijn de donuts (tot 7 stuks) klaar om versierd of opgesmuld te worden.

Werk je donut af naar eigen smaak:

  • Meng kristalsuiker met een snufje kaneel en dep de bovenkant van je warme donut in de kaneelsuiker.
  • Dep de donut in suikerglazuur. Meng wat poedersuiker met water en een druppeltje kleurstof naar keuze. Dep de donut in het glazuur en werk hem eventueel nog af met een extra laagje. Het suikerglazuur kan je ook kant-en-klaar kopen in de bakafdeling van de supermarkt.
  • Of giet een laagje gesmolten chocolade over de donuts. Laat hiervoor wat fondant, melk of witte chocolade au bain-marie smelten met een scheutje room (of melk).
  • Bestrooi je donut met hagelslag, eetbare confetti, suikerbolletjes, gemalen nootjes,…
  • Besmeer je donut met confituur naar keuze i.p.v. een glazuur- of chocoladelaagje.
Anker

[]