Welk type hoofdtelefoon is geschikt voor mij?

13 februari 2018

Ze zijn er in allerlei soorten en maten, maar welk soort hoofdtelefoon past het best bij mij? Kies ik voor met of zonder snoer? Persoonlijke voorkeur geeft natuurlijk de doorslag, maar voor het gemak geven we u een kleine samenvatting.

Er zijn vier soorten hoofdtelefoons:

Anker

[]

Nieuw item

1. Circumaural

Type: Circumaural (tevens bekend als DJ hoofdtelefoon)

Plaatsing: Valt over het oor heen

Model: Veelal grote modellen met hoog draagcomfort

Geluidscapaciteit: Goed, het oor wordt vrijwel geheel afgesloten voor omgevingsgeluid

Nieuw item

2. Supra-aural

Type: Supra-aural

Plaatsing: Op het oor gedragen

Model: Relatief compact en goedkoop. Goed draagcomfort d.g.v. oorkussentjes van schuim

Geluidscapaciteit: Deels beperkt, omgevingsgeluid aanwezig

Nieuw item

3. Earbuds

Type: Earbuds

Plaatsing: In oorschelp gedragen

Model: Compact en Goedkoop

Geluidscapaciteit: Deels beperkt, omgevingsgeluid aanwezig

Nieuw item

4. In ear

Type: In ear

Plaatsing: In de gehoorgang gedragen

Model: Compact met veel draagcomfort

Geluidscapaciteit: Goed, weinig last van omgevingsgeluid

Opgelet : Door de afsluiting van omgevingsgeluid kan het er wel toe leiden dat er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan in het verkeer.

De klankkast van de oordop is open of gesloten. Bij een open klankkast zitten in de oordop aan de buitenkant kleine gleuven. Hierdoor hoor je nog de omgevingsgeluiden. Een gesloten klankkast zorgt ervoor dat er geen achtergrondgeluid hoorbaar is. Je hoort alleen je eigen geluid of muziek, je bent als het ware geïsoleerd van de buitenwereld.

Het frequentiebereik van de hoofdtelefoon betreffende hoge en lage tonen wordt uitgedrukt in Hertz. Hoe groter het bereik tussen laag en hoog, des te beter het geluid zal klinken. Luister je bijvoorbeeld veel naar klassieke muziek, dan is een groter bereik aan te raden zodat u optimaal van de muziek kunt genieten.

Hoofdtelefoons met snoer

Anker

[]

Nieuw item

De hoofdtelefoon zoals we die sinds jaar en dag kennen. Werkt zonder batterijen en geeft nog altijd de beste geluidskwaliteit weer. De bewegingsvrijheid blijft beperkt tot de lengte van het snoer (tussen de 2,5 en 5 meter).

Uw vakman informeert:
Sommige modellen hebben een verwijderbare kabel, welke gemakkelijk te vervangen is wanneer er sprake is van kabelbreuk waardoor het signaal niet of slecht doorgegeven wordt via het snoer tussen de hoofdtelefoon en geluidsbron.

Standaard zit er op de meeste hoofdtelefoons een 3,5 mm (mini-jack) plug waarmee de hoofdtelefoon op de geluidsbron wordt aangesloten. Vaak vind u in de verpakking tevens een adapterplug van 3,5 mm naar 6,3 mm (jackplug) waarmee u de hoofdtelefoon op uw versterker kunt aansluiten. Enkele goedkope MP3-spelers maken gebruik van een 2,5 mm aansluiting. De keuze in hoofdtelefoons met deze aansluiting is erg beperkt, maar door middel van een adapterplug van 2,5 naar 3,5 mm heeft u voor enkele euro’s plots een veel breder arsenaal aan hoofdtelefoons om uit te kiezen.

Anker

[]

Nieuw item

Een draadloze hoofdtelefoon heeft als grootste voordeel uiteraard de bewegingsvrijheid. Door middel van een zender die in het oplaadstation zit wordt het geluid overgebracht naar de ontvanger die in de hoofdtelefoon zit. De draadloze overdracht wordt veelal tot stand gebracht door middel van radiofrequentie (RF of FM). Dit signaal kan een reikwijdte hebben tot wel 200 meter (los door muren en andere objecten). Een andere overdracht kan tot stand gebracht worden door infrarood (IR). Dit systeem heeft niet zo’n groot bereik omdat zender en ontvanger optisch contact moeten maken en houden. Uiteraard heeft de hoofdtelefoon ook stroom nodig voor gebruik. Dit gebeurt door middel van een accu of batterij. Over het algemeen zijn deze oplaadbaar op een paar uitzonderingen na. Het opladen gebeurt meestal door de hoofdtelefoon in de lader te plaatsen. Let bij aanschaf van een hoofdtelefoon goed op de afspeelduur van de accu, dit kan variëren van 3,5 uur tot 40 uur.

Uw vakman informeert:
Zoek je een draadloos systeem voor onderweg/buitenshuis, dan is een Bluetooth hoofdtelefoon wellicht een goede optie.

Anker

[]