Wat is digitale radio en ben jij er klaar voor? Ontdek het nu!

11 oktober 2018
Wat is DAB+?
Anker

[]

Radio is nog steeds een populair medium. 80% van de Vlamingen luistert dagelijks naar de radio en in Europa luisteren we gemiddeld 4,5 u per dag naar onze favoriete radiozenders.

De meesten onder ons luisteren nog naar analoge radio, via de FM band. Radio via FM heeft decennia lang goed gewerkt, maar is niet future proof. Digitale radio of DAB+ is dat wel! En we vertellen je waarom.

Anker

[]

DAB+ radio beluisteren: de voordelen

Gans Europa zal stilaan overschakelen op digitale radio. Ook wij! België is begin september begonnen met het officieel uitrollen van DAB+. De volgende maanden volgen nog een aantal mediacampagnes en over een tijdje zullen alle radiozenders digitaal te beluisteren zijn!

Digitale radio is de opvolger van FM radio en heeft heel veel voordelen voor de luisteraar.

Anker

[]

Voordeel 1: uitgebreid zenderaanbod

Op de FM band was er maar plaats voor een beperkt aantal radiostations. Digitale radio heeft dat plaatsgebrek niet en er is dus ruimte voor een grote verscheidenheid aan zenders. Gespecialiseerde radiostations en speciale muziekstijlen krijgen nu ook een plaatsje in het aanbod. Dit aanbod zal in de toekomst ook alsmaar uitbreiden.

Benieuwd welke zenders je nu al digitaal kan beluisteren? We lijsten ze even verder op de pagina op.

Anker

[]

Voordeel 2: altijd en overal helder geluid

Digitale radio heeft altijd een helder geluid. Geen storingen of geluid dat wegvalt zoals soms wel het geval was met FM radio. DAB is overal te ontvangen, ook buitenshuis in de tuin, of onderweg via een kleine, draagbare DAB+ radio.

Hoe komt het dat digitale radio geen last heeft van ruis en storingen? Dat komt door het digitale signaal. Je kan digitale radio vergelijken met digitale tv. Sinds de opkomst van digitale tv zijn er nog maar weinig mensen die analoog kijken.

Blok
Anker

[]

Voordeel 3: gebruiksvriendelijk

DAB radio’s zijn heel makkelijk te gebruiken. Een radiozender op de FM band is soms moeilijk te vinden. Je moet de precieze frequentie weten om geen vervelende storingen te hebben. Het is een stuk makkelijker om je favoriete digitale zender te vinden. Selecteer de zender in de alfabetische lijst of laat de radio zoeken naar alle beschikbare zenders in je omgeving. Kies vervolgens diegene die je wil beluisteren uit de lijst.

Vind je de zender die je zoekt niet terug in de lijst? Dan is de dekking ervan in jouw regio nog niet optimaal. De openbare omroep en de commerciële zenders streven in de toekomst naar een volledige DAB bedekking van alle radiozenders. Nog even geduld dus. Of misschien houden de (dikke) muren van je huis de radiogolven tegen? Plaats de radio bij het raam en misschien is het probleem nu wel opgelost.

Via digitale radio krijg je ook nog heel wat extra informatie: realtime verkeersinfo, het weerbericht, informatie over de artiest, foto’s, nieuws updates en een programmagids. Wil je je favoriete muziek opslaan in het geheugen van je radio? Ook dat kan!

Anker

[]

Voordeel 4: ook in de auto!

Je favoriete radiozender is overal in Vlaanderen te ontvangen, ook in de auto. Ondersteunt jouw autoradio nog geen DAB+? Er bestaan DAB adapters om het radiosignaal van analoog naar digitaal om te zetten. Zo profiteer je ook onderweg van de voordelen van DAB+. Bekijk onze digitale autoradio’s.

De extra informatie die je krijgt bij digitaal radio luisteren is vooral in de auto handig. Ontvang nieuwsupdates, filemeldingen en andere verkeersproblemen. Is er breaking nieuws? Dan wordt de uitzending automatisch onderbroken en ben je volledig op de hoogte van wat er in de wereld gebeurt.

Anker

[]

Voordeel 5: luisteren via DAB+ is gratis

Digitale radio is gratis! Je hoeft enkel een radio te kopen met DAB+ functionaliteit. Bekijk ons assortiment DAB+ radio’s.

Anker

[]

Voordeel 6: DAB+ is lief voor het milieu

Luisteren naar digitale radio is milieubewust. DAB+ zendt de digitale radiosignalen door de ether en verbruikt zo 80% minder energie dan de analoge zendmasten.

Anker

[]

Anker

[]

DAB+ radio zenders in België

Er zijn ondertussen al heel wat digitale radiozenders beschikbaar en het aanbod zal in de toekomst alleen maar uitbreiden. Er is ruimte voor kleine muziek- en radiozenders met een gespecialiseerd muziekaanbod. Van de Vlaamse Schlager tot metal, van jazz tot trance, van folk tot indie, van R&B tot Belpop… Er zal voor elk wat wils zijn.

Natuurlijk vind je zo’n gespecialiseerde radiozenders online, maar internet radio is niet gratis en je bent afhankelijk van je internetverbinding. Luister je naar de radio via je digitale tv? Ook hieraan zijn kosten verbonden, want je hebt een televisie abonnement nodig.

De grote Vlaamse radiozenders zijn ondertussen overgeschakeld naar DAB+. Je kan ze nog beluisteren via FM band, maar het is de bedoeling dat zal verdwijnen.

DAB+ radiozenders in België
Anker

[]

DAB+ én voorlopig ook nog via FM band:

 • Radio 1
 • Radio 2 (ook de lokale Radio 2 zenders: Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen, Antwerpen, Oost-Vlaanderen en Limburg)
 • Klara
 • Studio Brussel
 • MNM
 • Joe
 • Qmusic
 • VBRO Radio
 • TOPradio
 • Nostalgie

Enkel te beluisteren via DAB+:

 • VRT NWS
 • Klara Continuo
 • MNM Hits
 • VBRO Evergreen
 • Radio Maria
 • FamilyRadio
 • Roxx
 • BBC World Service
 • Joe 70’s
 • Joe 80’s
 • Qmusic non-stop
Anker

[]

Dab+ radio kopen? Ontdek ons assortiment!

Is het tijd om je huidige radio te vervangen? Of wil je overstappen naar digitale radio? Bekijk hieronder onze keuze DAB+ radio’s of bekijk ons volledig assortiment digitale radio’s.

Kies je een draagbare radio die ook CD’s kan afspelen? Zegt een Pure radio met houten afwerking je wel iets? Zoek je een uitgebreid muzieksysteem dat ook DAB+ ondersteunt? Wees klaar voor de toekomst en investeer nu in een DAB+ radio. Je herkent een DAB+ radio aan het logo hiernaast op de verpakking van het toestel.

DAB+ logo
Anker

[]

DAB+ radio gekocht? Los eventuele problemen op in 4, 3, 2, 1!

De fabrikanten van DAB+ radio’s doen hun uiterste best om je via je radio een voortreffelijk geluid te bezorgen. Maar soms lukt het niet meteen. Met deze 4 tips kan je proberen de ontvangst van je DAB+ radio te verbeteren.

 1. Schuif de antenne van je DAB+ radio volledig uit. De antenne staat zo beter in contact met de zendmasten en de ether, waardoor jij van een helder geluid zonder storingen kan genieten.
 2. Plaats je DAB+ radio zo dicht mogelijk bij een raam. Dikke muren en andere elektrische toestellen kunnen het radiosignaal tegenhouden of verstoren.
 3. Je DAB+ radio zoekt zelf de beschikbare radiozenders. Wil je naar een FM radio luisteren? Controleer dan of je wel luistert met de juiste frequentie. Een afwijkende frequentie (hoe klein ook) kan al voor vervelende storingen zorgen.
 4. Werkt je DAB+ radio nog niet na het proberen van bovenstaande tips? Laat je radio dan opnieuw scannen naar de beschikbare radiozenders in jouw omgeving. Het toestel gaat vervolgens alle gevonden zenders opnieuw toevoegen in het geheugen van je radio.
Anker

[]

Wat is het verschil tussen digitale radio en internet radio?
Anker

[]

Wat is het verschil tussen digitale radio en internet radio?

De voordelen van digitale radio lees je hierboven. Ook het luisteren naar muziek via internet heeft een aantal voordelen, maar ook enkele nadelen (die het grote verschil maken).

Digitale radio zendt uit via de ether en is gratis. En dus voor iedereen toegankelijk (mits aankoop van een DAB+ radio). Laat je niet tegenhouden door de kostprijs, want de prijzen van digitale radio’s variëren. De goedkoopste radio’s starten vanaf 30 euro; voor modellen met meer functies en mogelijkheden betaal je meer.

Het streamen van muziek via een streamingwebsite of –app zoals Deezer, YouTube en Spotify is in opmars. Vooral bij het jonge publiek. Maar hiervoor heb je een stabiele 3G, 4G of Wifi verbinding nodig. En deze internetverbinding kost geld. Muziek streamen vraagt bovendien heel veel van je smartphone batterij. Een halfuurtje streamen en je batterij is leeg.

Je kan ook online via de website of app naar je favoriete radiozender luisteren. Ook hier is er een kostenplaatje aan verbonden via de internetverbinding.

Het grote voordeel van internet radio? Een wereldwijde keuze aan radio- en muziekzenders. Met digitale radio kan je enkel de zenders in je omgeving beluisteren (regionaal of lokaal). Het aanbod DAB+ radiozenders zal in de toekomst wel uitbreiden, maar zal nooit kunnen opboksen tegen een wereldwijd aanbod van tienduizenden zenders.

De meeste internet radio’s ontvangen ook digitale signalen. Dat zijn dus 2 radio’s in één! Bekijk onze internet radio’s.

Anker

[]

Wist je dat...

Anker

[]

…DAB+ radio’s nog altijd FM radio ontvangen? Verder kan je met veel DAB radio’s ook naar CD’s of via het internet naar de radio luisteren. Sommige modellen ontvangen zelfs nog AM radiostations.

…je via DAB+ ook kan luisteren naar radiozenders van de buurlanden? DAB+ is een Europees alternatief voor de analoge radio en de uitrolling ervan is volop aan de gang in Europa. Onze buurlanden Nederland, Duitsland, Verenigd Koninkrijk hebben ondertussen een groot aanbod. Frankrijk is, net zoals ons, momenteel aan het overschakelen op digitale radio.

… DAB de afkorting is van Digital Audio Broadcasting en bestaat sinds 1993? DAB+ (2007) is de opvolger en verbeterde versie met HD geluid, nieuwe audiocodering en extra informatie.

… Je DAB+ ook in de auto kan ontvangen? Nieuwe modellen hebben ondertussen een DAB+ autoradio, maar jij kan met je niet zo nieuwe auto ook naar digitale radio luisteren onderweg. Dat doe je door je huidige autoradio te vervangen door een model met DAB+. Of kies voor een speciale autoradio adapter die het analoge radiosignaal omzet naar een digitaal signaal. Bekijk onze DAB+ autoradio’s.

Anker

[]