Roaming: alles wat je moet weten

13 juli 2018
Wat is roaming?
Anker

[]

Wat is roaming? Is roaming in de Europese Unie echt gratis? En surf je onbeperkt? In welke landen geldt gratis roaming? En waar moet je op letten om bij thuiskomst een hoge gsm factuur te vermijden? Je komt het op deze pagina allemaal te weten zodat je na die fantastische vakantie niet voor verrassingen komt te staan.

Anker

[]

Wat is roaming?

Roaming is de term voor bellen, sms’en en surfen in het buitenland, bijvoorbeeld op vakantie, en zorgde in het verleden vaak voor onaangename (dure) verrassingen op je gsm factuur. Wanneer je België verlaat bel, sms en surf je via een buitenlands netwerk en dat kost geld. Je ontvangt een sms’je van je provider wanneer je de grens over bent om je te verwittigen van roaming en de tarieven (wanneer je over je limiet gaat). Sinds vorig jaar zijn deze roamingkosten afgeschaft in de Europese Unie. Je gebruikt je Belgisch gsm abonnement met een aantal belminuten, sms’en en data in landen binnen de EU en je betaalt voortaan geen cent meer.

Wanneer je bijvoorbeeld een gsm abonnement hebt met 150 belminuten, onbeperkt gratis sms’en en 2 GB data gebruik je deze zoals thuis tijdens je verblijf in een EU-land. Is je 2 GB data opgebruikt, dan betaal je extra zoals ook het geval is wanneer je je krediet thuis opgebruikt.

Anker

[]

Anker

[]

Surfen, bellen en sms’en zoals thuis in de EU

Roaming zonder extra kosten? Dat doe je in onderstaande landen.

Anker

[]

Roaming Europe operatoren
  • In één van de 28 EU-landen: België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje (en de Canarische Eilanden), Tsjechië, Verenigd Koninkrijk (en Gibraltar) en Zweden.
  • Ook in de overzeese gebieden van EU-landen betaal je niet meer voor roaming: de Azoren, Franse Antillen (Guadeloupe, Martinique, Saint-Barthélemy & Sint-Maarten (enkel in het Franse deel)), Frans-Guyana, Gibraltar, Madeira, Réunion, Mayotte,...
  • EER-landen: Noorwegen, IJsland en Liechtenstein.
  • Soms ook in populaire vakantiebestemmingen buiten de EU. Het aanbod hangt af van je mobiele operator en vraag je best na in de winkel in je buurt.
Anker

[]

Waar moet je oppassen met roaming in de EU?

Roaming is niet overal in Europa inbegrepen in je gsm abonnement. Wees voorzichtig in onderstaande regio’s en schakel roaming voor de zekerheid uit tijdens het reizen.

Anker

[]

roaming Europe
  • Cyprus is opgedeeld in een Europees en Turks deel. Turkije behoort (nog) niet toe aan de EU en in het Turkse deel betaal je dus wel extra kosten voor bellen, sms’en en surfen. In het neutrale VN-deel betaal je ook voor roaming. Hou goed in de gaten in welk deel van Cyprus je je bevindt wanneer je dichtbij de grens verblijft.
  • Rij je door Zwitserland op weg naar je vakantiebestemming? Schakel roaming uit, want je betaalt ervoor! Dit is ook het geval in Monaco en Andorra. Deze landen behoren wel tot Europa, maar niet tot de Europese Unie.
  • Na de Brexit (29 maart 2019) betaal je terug roamingkosten in het Verenigd Koninkrijk (Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland).
  • In populaire vakantiebestemmingen aan de andere kant van de Middellandse Zee (zoals Marokko en Tunesië) geldt de gratis roaming niet.
  • Schakel roaming uit wanneer je met het vliegtuig, op een veerboot of via cruise reist. Als je smartphone verbinding maakt met een mast op het vasteland betaal je niet voor roaming, maar wanneer het contact wegvalt wel... En dat gebeurt regelmatig. Deze vervoersmiddelen beschikken vaak over een eigen betalende satelliet en ook daar zijn hoge kosten aan verbonden.
Anker

[]

Staat jouw vakantiebestemming niet in de lijst? Dan raden we je aan om de roaming functie in de instellingen van je smartphone uit te schakelen wanneer je op het vliegtuig stapt (of het land binnenrijdt met de auto). Surf via de gratis wifi in het hotel, aan het zwembad, openbare plaatsen,... maar pas op met louche wifi netwerken. Connecteer enkel met wifi netwerken die je vertrouwt en geef hackers en malware geen kans om je smartphone binnen te dringen en aan je gegevens te komen.

Anker

[]

Roaming zonder verrassingen

1. Overwinter je in Spanje, ga je een half jaar in Duitsland werken of studeer je via het Erasmus uitwisselingsproject een semester in Italië? Dan koop je beter voor die periode een lokale SIM-kaart met gsm abonnement.

Je operator heeft namelijk het recht om je roaming verbruik toch aan te rekenen wanneer je gedurende een lange periode meer in het buitenland verbruikt dan in je thuisland. De maximum ‘boete’ is vastgelegd op € 0,32 per belminuut, € 0,10 per sms en maar liefst € 7,70 per GB.

Anker

[]

2. Wie dichtbij de landsgrens woont kent het wel... Meerdere keren per dag maakt je smartphone verbinding met een netwerk van het buurland.

Geen nood, zolang je minstens één keer verbonden bent met het netwerk van je SIM-kaart geldt dit niet als roaming en hoef je de ‘boete’ (zie punt hierboven) niet te vrezen. Dit is ook het geval wanneer je in het buurland werkt.

3. Hou op reis ook rekening met de limieten van je abonnement. Beschik je over een gsm abonnement met 1 GB data? Dan heb je dus ook maar 1 GB om te surfen in het buitenland.

Ga je toch over je limiet? Dan betaal je in principe een meerprijs per gebruikte megabyte bovenop je thuistarief (max. € 9,317 per GB). Verder betaal je buiten je abonnement een meerprijs van maximum 3,872 cent per belminuut en 1,21 cent per verzonden sms. De meeste operatoren rekenen in werkelijkheid enkel het thuistarief aan en geen meerprijs.

Vraag de tarieven die gelden voor jouw abonnement op bij je provider of in een mobile winkel in je buurt.

4. Pas op met de term ‘onbeperkt’.

Ook op onbeperkte data in je bundel (afhankelijk van je abonnement) zit vaak toch een limiet. Hou je verbruik goed in de gaten en ga na bij je provider hoeveel gigabytes onbeperkt echt is.

Anker

[]

5. Roaming geldt enkel wanneer je je abonnement in het buitenland gebruikt.

Bel je van thuis naar je tante in Italië? Dan zal je telefoontje geld kosten, want deze tarieven zijn niet gereguleerd. Ben je op bezoek bij je tante in Italië en wil je aan het thuisfront laten weten dat je goed bent aangekomen? Dan ben je aan het roamen en gebruik je je belminuten van je gsm abonnement.

6. En wat als de thuisblijvers jou opbellen tijdens je vakantie in de EU?

Dit heeft geen gevolgen voor hun gsm factuur, want het bellen gebeurt aan nationale tarieven.

7. Bel, surf of sms je vanuit een land buiten de EU? Dan betaal je wel nog voor roaming en zet je de roaming functie beter uit om een dure gsm factuur te vermijden.

Bij sommige operatoren zijn er wel opties om landen zoals de Verenigde Staten toe te voegen aan je pakket. Zit dat land in je pakket? Dan betaal je geen roamingkosten.

Ga het voor je vertrek na bij je provider of vraag het in de winkel.

Anker

[]

Roaming zonder zorgen op vakantie in de EU!