Energielabels voor stofzuigers

Energielabel stofzuigers vanaf september 2014

Vanaf september 2014 komt er ook voor stofzuigers een energielabel, net zoals voor wasmachines of bijvoorbeeld koelkasten of tv's. Op het etiket zal je informatie, zoals het geluidsniveau, de stofuitstoot en meer vinden over je stofzuiger om zo het juiste toestel te kiezen. Hier vind je meer uitleg over het label en meer nuttige tips:

Anker

[]

Nieuw item

Energieklasse

Op het energielabel vind je bovenaan een algemene klasse waar het toestel tot behoort: van A tot G.

Kies een stofzuiger uit een hoge klasse (klasse A) als je wilt besparen op energie en toch efficiënt wilt stofzuigen. Vanaf september ben je zeker dat je stofzuiger geen hoger vermogen dan 1600W zal hebben.

Anker

[]

Jaarlijks verbruik

Op het label zal het gemiddeld jaarlijks verbruik van je stofzuiger vermeld staan. Zo kan je verschillende toestellen vergelijken qua verbruik. Een gemiddeld verbruik van een stofzuiger ligt rond de 78 kWh per jaar.

Anker

[]

Geluid

Op het nieuwe label zal ook het volume van de stofzuiger af te lezen zijn: het gemiddeld geluidsniveau van een stofzuiger is 75 dB.

Een heel stil model heeft een geluidsniveau van amper 50dB.

Anker

[]

Werking zuigkracht op harde vloeren

De stofopname op harde vloeren is voor elke stofzuiger met het nieuwe label minstens 95% vanaf september 2014 en wordt weergegeven in klasse A tot G.

Zoek je een efficiënte stofzuiger voor parket of tegelvloeren, verzeker je dan van een A-klasse model voor werking van de zuigkracht op harde vloeren.

Anker

[]

Werking zuigkracht op tapijt

De stofopname op tapijt is minstens 70% en wordt net zoals de zuigkracht op harde vloeren onderverdeeld in klasse A tot G. Heb je vast tapijt in de slaapkamer of tapijten in je salon, kies dan voor een toestel uit klasse A voor de werking van de zuigkracht op tapijt.

Anker

[]

Stofuitstoot

Op het energielabel zal als laatste ook de stofuitstoot van de stofzuiger vermeld staan: je toestel blaast lucht terug in de ruimte tijdens het stofzuigen.

De kwaliteit van deze lucht wordt ook onderverdeeld in klasse A tot G. Dankzij HEPA-filters zijn bepaalde toestellen speciaal ontworpen voor mensen met allergieën.

Tips:

Bij het kopen van een nieuwe stofzuiger let je best op het energielabel maar ook op:

- het vermogen van de motor

- heeft de stofzuiger een zak of een reservoir?

- welke luchtstroomtechnologie is aanwezig?

Anker

[]