Wat is een HEPA filter?

13 februari 2018
Nieuw item

HEPA is een norm die initieel voor de ruimtevaart is ontwikkeld. Tegenwoordig staat het voor een uitstekende indicatie van filtratie. HEPA is de afkorting van High Efficiency Particulate Air en is in verschillende classificaties te vinden. HEPA is een norm die initieel voor de ruimtevaart is ontwikkeld. Tegenwoordig staat het voor een uitstekende indicatie van filtratie. HEPA is de afkorting van High Efficiency Particulate Air en is in verschillende classificaties te vinden.

Anker

[]

Nieuw item

Voor mensen met problemen aan luchtwegen en/of allergieën is de keuze voor een stofzuiger met HEPA filter een slimme zet, want uit onderzoek is gebleken dat HEPA-filters op stofzuigers beter zijn om pollen, allergenen en fijne stofdeeltjes tegen te houden. Een H13 of H14 filter wordt meestal aangeraden bij aanschaf van een stofzuiger met HEPA filter. Deze classificatie wijst op een filtratie van respectievelijk 99,75% en 99,97%, dus alle stofdeeltjes groter dan 0,3 micrometer (µm) worden tegengehouden. De lucht die de kamer weer wordt ingeblazen is dus terug schoon. De HEPA filters zijn echter geen garantie op het voorkomen van allergische reacties. Ook wanneer de stofzuiger zelf stof lekt, helpt een goed filter niet tegen stofuitstoot. Fijne bijkomstigheid van een HEPA filter is dat je meteen voorkomt dat er vuil en stof in de motor van de stofzuiger komt.

Uw vakman informeert:

Voor een optimaal resultaat moet een HEPA filter elke 6 maand vervangen worden. Uitzondering op de regel is de afwasbare HEPA filter. Controleer bij het vervangen en/of schoonmaken van de HEPA filter of ze goed past en juist bevestigd is, want een slecht aangebracht filter is hetzelfde als geen filter. Elke serie stofzuigers heeft zijn eigen HEPA filter. Bij aanschaf van een stofzuiger met vervangbaar HEPA filter is het verstandig meteen een extra HEPA filter aan te schaffen zodat u deze tijdig in huis heeft.

Anker

[]