Alles over Home Cinema systemen

Alles over het geluid
Surround sound is geluid met een ruimtelijk effect. De hele kamer wordt gevuld met geluid. Dat kan door extra speakers aan te sluiten, of door geluidskanalen te scheiden per speaker. Door het ruimtelijk effect lijkt het of je midden in de film zit : het geluid komt van alle kanten!

Welke Dolby?

Dolby Surround en Dolby Prologic
Dolby Surround : een bestaand stereo geluid (2-kanaalsgeluid) wordt ruimtelijk weergegeven over meerdere speakers.

Dolby Prologic : er zijn verschillende geluidskanalen (meer dan twee) die rechtstreeks de speakers aansturen.

Dolby Digital en AC-3
Dolby Digital : de standaard voor dvd's om geluid gecomprimeerd (AC-3 compressie) op te slaan. Compressie is noodzakelijk omdat er op DVD's verschillende talen beschikbaar zijn met meerdere geluidssporen. Met Dolby Digital is het mogelijk om tot zes onafhankelijke kanalen op een DVD op te nemen met een volledig frequentiebereik.

Digital Theatre Sound (DTS)
DTS staat voor Digital Theatre Sound. In vergelijking tot Dolby Digital is de compressie minder groot waardoor de geluidskwaliteit beter is. Zeker wanneer je veel muziek afspeelt is dit een belangrijke factor.

Speakeropstellingen
Voor een ultieme surround sound ervaring plaats je 5 speakers of meer in je interieur.

Stereogeluid
Voor stereogeluid heb je 2 goede speakers nodig. Vooral echte muziekliefhebbers geven de voorkeur aan een goede stereo weergave boven een surround geluid.

Surround systeem

5.1 Surround systeem
Een 5.1 Surround systeem bestaat uit 5 verschillende speakers; 2 voorspeakers, 2 achterspeakers, 1 centerspeaker, en eventeel een subwoofer voor de weergave van de lage (bas)tonen. Tonen uit de subwoofer zijn zo laag dat je niet kan horen waar de bastonen vandaan komen. Daardoor kan je een subtiel plaatsje voor de subwoofer zoeken. Bij 6.1 Surround geluid wordt er een extra centerspeaker toegevoegd aan de achterkant. Deze centerspeaker geeft enkel de stemmen van de acteurs weer.

7.1 Surround systeem
Bij een 7.1 Surround systeem worden de luidsprekers op dezelfde manier geplaatst als bij een 5.1 opstelling. Maar voor een extra geluidsdimensie wordt gebruik gemaakt van een extra linker- en rechterluidspreker net naast je. Nog meer geluid, en dus nog meer ervaring!

Afspeelmogelijkheden
Er zijn verschillende standaarden op het gebied van dvd en geluid. De afspeelmogelijkheden zijn verschillend voor alle home cinema's. De meeste spelers kunnen video cd's, gewone cd's, cd-R en cd-RW afspelen. Ook mp3-bestanden en JPEG-foto's zijn hier meestal op te gebruiken. Het simpelste is natuurlijk een speler die alle formaten kan afspelen, en het liefst ook nog de zelfgebrande DVD-R/RW en DVD+R/RW.

SACD
Deze afkorting staat voor Super Audio cd, ontwikkeld door Philips en Sony. De SACD is een dvd die alleen geluid kan weergeven. De extra ruimte op deze dvd (ten opzichte van een normale cd) wordt gebruikt voor een hogere geluidskwaliteit en in veel gevallen voor meerkanaals (5.1) geluid.

Wat is DVD audio?
Dit systeem gebruikt de capaciteit van een DVD vrijwel volledig voor de opslag van geluidsinformatie. Hierdoorkrijg je een geluidskwaliteit. Tevens wordt het geluid in 5.1-formaat opgeslagen waardoor live opnamen nog natuurlijker klinken. DVD audio is niet hetzelfde als DVD video waar muziek en beeld opstaat. Bij DVD video wordt het geluid gecomprimeerd in het Dolby Digital of DTS formaat opgeslagen. Meestal kunnen de DVD audioschijfjes ook op een normale DVD-speler afgespeeld worden.

Contacteer ons

Alles over het geluid Surround sound is geluid met een ruimtelijk effect. De hele kamer wordt gevuld met geluid. Dat kan door extra speakers aan te sluiten, of door geluidskanalen te scheiden per speaker. Door het ruimtelijk effect lijkt het of je midden in de film zit : het geluid komt van alle kanten!