Wat is een HDMI kabel?

13 februari 2018
Nieuw item

HDMI staat voor High Definition Multimedia Interface. Het gaat om de aansluiting (19-polig) die er voor zorgt dat zowel audio- als videosignalen in een ongecomprimeerde, digitale vorm vanaf uw HD-randapparatuur over worden gebracht op uw LCD of Plasma televisie. Hierdoor is Full HD 1024p-weergave mogelijk, en wordt het beeld haarscherp weergegeven. Het is min of meer de vervanger voor de SCART kabel die iedereen nog wel kent.Audio en video worden door één kabel verstuurd. HDMI is dan ook het nieuwe, digitale alternatief voor de traditionele, analoge aansluiting (de SCART-kabel) en is op vrijwel iedere nieuwe televisie te vinden. De nieuwe generatie HD apparatuur, zoals bijvoorbeeld een Blu-Ray speler en Playstation, beschikken ook over deze aansluiting en zijn dus gemakkelijk op elkaar aan te sluiten voor een complete HD ervaring.

In de toekomst zal de HDMI nog verder ontwikkelen. De nieuwste versie, HDMI 1.4, is nu al uit en ondersteunt ook ethernet en audio-return kanalen. Er is reeds een nieuwe standaard (HDMI 1.4a) die de 3D technologie ondersteunt, waardoor 3D beelden van een DVD of Blu-Ray speler kunnen worden overgezonden.

Uw vakman informeert:

Denk bij aanschaf van een nieuwe televisie vooraf na over welke randapparatuur u op de televisie wilt aansluiten en hoeveel HDMI aansluitingen u daarvoor nodig heeft. Dit verschilt naargelang het model van televisie.

Computers/laptops zijn vaak uitgerust met een DVI-aansluiting (Digital Visual Interface). Die is identiek aan HDMI maar zonder geluid. Er zijn verloopconnectoren te koop van HDMI naar DVI. Dit is gemakkelijk bij het kijken van films vanaf de computer op uw televisie, bij het geven van presentaties of bij het spelen van games.

Anker

[]

Nieuw item
Anker

[]