Wat is het verschil tussen HD-ready en Full HD?

13 februari 2018
Nieuw item
Nieuw item

Wie op zoek is naar een nieuwe TV komt de volgende termen zeker tegen: High Definition TV, HD Ready en Full HD, maar wat is het verschil nu precies? Hieronder een korte uitleg over de verschillen.

HDTV is de naam van het digitale signaal. HDTV is altijd een digitale televisie. Het is dan ook niet mogelijk om High Definition-kwaliteit te krijgen op een analoge tv. Met HDTV is het beeld veel scherper dan de tot nu toe gebruikelijke analoge weergave. Dit komt doordat HDTV opgebouwd is uit veel meer beeldlijnen en punten waardoor alles veel scherper en gedetailleerder wordt getoond.

HDTV kent twee typen : HD Ready en Full HD. HD Ready bestaat uit 720 verticale beeldlijnen en Full HD bestaat uit 1080 verticale beeldlijnen. Hierdoor is het beeld tot wel vijf maal scherper dan de gebruikelijke analoge weergave (PAL) met zijn 576 verticale beeldlijnen.

Anker

[]

Ter illustratie:

PAL DVB: 720 x 576 = 414.720 pixels

HD Ready: 1280 x 720 = 921.600 pixels

Full HD: 1920 x 1080 = 2.063.600 pixels

Anker

[]

Hoe meer pixels op een scherm van dezelfde grootte, hoe kleiner de pixels, en dus hoe scherper het beeld. HD-beelden hebben verder als voordeel dat de beeldschermen ineens veel groter konden. Omdat het beeld namelijk zo enorm scherp is, kun je dichter bij de televisie zitten zonder dat het beeld onscherp wordt. Of, als je het anders bekijkt, je kunt nu voor dezelfde kijkafstand een veel groter scherm gebruiken.

Een HD Ready TV kan HDTV signalen accepteren, verwerken en weergeven, Full HD TV’s kunnen het HDTV signaal ook decoderen waardoor je HD-uitzending optimaal kunt bekijken. Het betekent echter niet dat wanneer u de televisie aanzet de kwaliteit van de uitzendingen direct HD-kwaliteit is. Er is namelijk meer voor nodig, zoals een HDMI kabel, speciale decoder en daarbij een HD-abonnement. Deze twee benodigdheden worden tegenwoordig aangeboden in gezamenlijke pakketten bij kabelmaatschappijen zoals Telenet en Belgacom. Eén en Canvas zenden tegenwoordig al programma’s uit in HD. De verwachting is dat over enkele jaren alle uitzendingen in HD-kwaliteit kunnen worden uitgezonden.

Uw vakman informeert:

High Definition is de toekomst en is nu al op diverse manieren verkrijgbaar. Denk naast TV’s en Blu-Ray DVD spelers/recorders aan videocamera’s, pc’s, mediacenters, spelconsoles, etc. die de High Definition resolutie kunnen weergeven en registreren. Bij de aanschaf van uw randapparatuur is het dan ook belangrijk om van te voren te beslissen of deze ook de High Definition resolutie moet kunnen weergeven. Houdt er zeker rekening mee dat een HDMI kabel nodig is om in HD te kunnen kijken op uw TV. Omdat een TV geschikt voor het HD-signaal wel het analoge signaal (PAL) kan verwerken. Een PAL-TV daarentegen kan geen HD-signaal verwerken.

Anker

[]