Een goedkope wasmachine? Die vind je hier!

05 oktober 2018
Goedkope wasmachine
Anker

[]

Een nieuwe wasmachine kopen vraagt een groot deel van je maandelijks budget. Maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Voor wie minder budget wil spenderen hebben we goedkope wasmachines in ons assortiment. Je hebt al een Beko wasmachine van 6 kg vanaf € 279,99 of een Indesit wasmachine van 7 kg vanaf € 349,99!

Anker

[]

Een goedkope wasmachine kiezen?

Je blijft trouw aan je budget, maar er is nog een grote keuze aan wasmachines met een kleine prijs. Kies je voor een Beko, Indesit, Zanussi, Samsung of Whirlpool wasmachine? Wij hebben heel betaalbare wasmachines van deze merken in ons assortiment. Ze zijn goedkoper, maar toch van topkwaliteit. Vaak zijn deze goedkope wasmachines instapmodellen met basisfuncties en -programma’s. Perfect dus voor jonge koppels die net gaan samenwonen, kotstudenten, alleenstaanden, …

Speelt het merk geen rol voor jou? Vergelijk dan de goedkope wasmachines op basis van de functies: het vulgewicht, toerental, energieklasse, aantal programma’s, timer, geluidsniveau, waterverbruik en energieverbruik.

Anker

[]

1. Hoeveel kg was wil ik in één keer wassen?

De capaciteit van de trommel geeft aan hoeveel kg wasgoed er in de trommel past. Onze goedkope wasmachines hebben meestal een capaciteit van 6 of 7 kg en dat is ruim voldoende voor een gezin van één of 2 personen.

Stop de trommel niet te vol. Als er nog voldoende ruimte over is, zal de kledij droger en minder gekreukt zijn. Bovendien is de kledij properder omdat het vuil sneller wordt weggespoeld.

Anker

[]

2. Hoe droog ik mijn kledij na het wassen?

Het toerental of de centrifugesnelheid geeft aan hoe droog de was uit de wasmachine komt en varieert tussen de 1200 en 1800 toeren per minuut. Hoe hoger het aantal toeren, hoe droger de was.

Kijk voor je je nieuwe wasmachine kiest hoe je je was droogt. Buiten aan de wasdraad? Bij wind en zon zal je wasgoed snel droog zijn na het wassen met een toerental van 1200 t/min. Helaas wonen we in België en we kunnen niet altijd rekenen op mooi en zonnig weer. Als je de was vooral binnen droogt op een droogrek of in de droogkast, kies je beter voor een exemplaar met 1400 t/min. Deze zwiert de was aan een hogere snelheid door de trommel waardoor er meer vocht wordt afgevoerd en de was dus droger zal zijn. Je wasgoed is sneller droog en je bespaart heel wat energie.

Sommige wasmachines laten je het toerental kiezen bij de start van het programma. Delicate stoffen zoals wol en zijde laat je beter zwieren op een lager toerental. Goedkope wasmachines hebben meestal een toerental van 1200, 1400 of 1600 toeren per minuut.

Anker

[]

Wasmachine kopen tussen € 250 en € 349

Onze goedkoopste wasmachines zijn ideaal voor starters. Voor weinig geld krijg je een wasmachine van 6 of 7 kg die je kledij perfect wast en zwiert. Het toerental varieert tussen de 1200 en 1400 toeren per minuut.

Anker

[]

3. Bespaar op je energiefactuur

Denk aan je portemonnee en het milieu en kies voor een energiezuinige wasmachine. Energiezuinige wasmachines starten vanaf energieklasse A tot A+++, waarbij een toestel met energieklasse A+++ het zuinigst is. Met energieklasse A+ bespaar je 10 % energie t.o.v. energieklasse A. A++ is 20 % zuiniger dan een klasse A toestel.

Een energiezuinige wasmachine met klasse A+++ is duurder in aankoop, maar je bespaart op je energiefactuur door het lagere verbruik. Ook wanneer je veel wast, kies je beter voor een energiezuinige wasmachine. Nog een pluspunt: een nieuwe wasmachine met energielabel A++ of hoger kan je betalen met ecocheques!

4. Wasprogramma’s voor delicate stoffen, sportkledij en babyvlekken

Goedkope wasmachines hebben ook verschillende wasprogramma’s: katoen, delicate stoffen, sportkledij, voorwas, halve belading, eco, enz.

Denk bij het kiezen na of je wel een wasmachine nodig hebt met 20 programma’s als je er maar 5 van zal gebruiken. De prijs van je nieuwe wasmachine is immers ook afhankelijk van het aantal programma’s.

Anker

[]

5. Wassen wanneer je slaapt of niet thuis bent?

Dat kan wanneer je een wasmachine kiest met uitgestelde start timer. Soms kan je tot zelfs 24u vooruit programmeren. Stel via het display van de wasmachine in wanneer het programma moet starten. Duurt het wasprogramma 2 uur en wil je dat de was fris gewassen is wanneer je ’s morgens om 7u opstaat? Stel de timer dan in om op 5u te starten en de wasmachine doet de rest!

Sommige wasmachines hebben een eindtijduitstel functie. Het principe is net hetzelfde als bij uitgestelde start, maar je stelt via de timer het tijdstip in wanneer het wasprogramma gedaan moet zijn.

6. Een stille wasmachine kopen

Over het algemeen maakt een wasmachine tijdens het wassen niet veel lawaai. Tijdens het zwieren kan het aantal decibels wel oplopen. Wanneer je wasmachine in de keuken staat, of dichtbij de slaapkamer, kies je beter een toestel met laag geluidsniveau zodat het zwieren je niet stoort.

Maar wat is een stille wasmachine? Wasmachines tot 73 dB catalogeren we als ‘stil’ en zal je als minder storend ervaren wanneer ze de was zwiert. Hoe lager het getal, hoe stiller. 70 dB is dubbel zo stil als 73 dB. Kijk bij het kiezen van een goedkope wasmachine dus ook zeker naar het geluidsniveau bij de specificaties als dit belangrijk is voor jou.

Anker

[]

Wasmachine kopen tussen € 350 en € 449

Deze wasmachines hebben meestal een trommelcapaciteit van 7 of 8 kg, centrifugesnelheid van 1400 tot 1600 toeren per minuut en een energielabel van A+++ of meer. Ze zijn dus iets energiezuiniger.

Anker

[]

7. Een wasmachine is een energievreter

Een wasmachine verbruikt heel wat elektriciteit. Daar winden we geen doekjes om. Heb je nog een heel oude wasmachine thuis? Dan verbruikt die nog meer energie en dat merk je op je energiefactuur. Een nieuwe wasmachine kopen met energielabel vanaf A+ is al een stap in de goeie richting. Ook de temperatuur waarop je wast en hoeveel wasjes je draait op een week speelt een rol.

Meestal geldt: hoe goedkoper de wasmachine, hoe lager de energieklasse is en hoe meer elektriciteit deze zal verbruiken.

Enkele tips om met je wasmachine energie te besparen:

 • Investeer in een nieuwe wasmachine met energieklasse vanaf A+. A++ of A+++ is zelfs nog beter! De duurdere aankoopprijs win je terug met een lager energieverbruik.
 • Probeer zoveel mogelijk te wassen op lage temperatuur en gebruik niet te veel wasmiddel.
 • Was zoveel mogelijk met een volle trommel (maar niet propvol). Tenzij je een programma gebruikt dat halve belading mogelijk maakt.
Anker

[]

8. Om te wassen heb je water nodig. Veel water

Vroeger verbruikten wasmachines heel wat water tijdens één wasbeurt. Gelukkig zijn de nieuwe wasmachines ondertussen heel wat zuiniger. Bij het kopen van een nieuwe wasmachine vind je het water- en energieverbruik op het energielabel. Deze staan aangeduid als aantal liter en kilowattuur (kWh) per jaar. Het spreekt voor zich dat energiezuinige toestellen over het algemeen ook minder water per jaar verbruiken.

Enkele tips om water te besparen:

 • Sluit je wasmachine aan op de regenput! Dit water is gratis, proper en perfect bruikbaar om te wassen, het toilet door te spoelen, te dweilen, je auto te wassen, planten water te geven, enz.
 • Kies voor een energiezuinige wasmachine vanaf energieklasse A+.
 • Is je kledij na het dragen niet vuil, maar wil je het enkel terug opfrissen? Gebruik dan een eco programma.
 • Gebruik het voorwasprogramma enkel bij heel vuile was. Probeer hardnekkige vlekken eerst voor te behandelen of laat de kledij eerst weken. Was ze daarna in de wasmachine met standaard programma.
Anker

[]

Wasmachine kopen tussen € 450 en € 549

De trommelcapaciteit van deze wasmachines is meestal 7 of 8 kg, wat perfect is voor een gezin van 3 tot 4 personen. Met een centrifugesnelheid tot 1600 toeren moet je kledij minder lang drogen aan de wasdraad of in de droogkast en je bespaart heel wat energie dankzij het energiezuinige A+++ label.

Anker

[]

Smalle wasmachine voor wie minder plaats heeft

Bijna alle wasmachines hebben de standaardafmetingen van ongeveer 60 cm breed, 54 cm diep en 85 cm hoog. De deur zit vooraan. Dit heet wasmachines met voorbelading. Ben je op zoek naar een smalle, kleine wasmachine? Wasmachines met bovenbelading zijn standaard 40 cm breed, 60 cm diep en 90 cm hoog. Iets smaller en hoger. Je steekt er de was langs boven in. De goedkope wasmachines met bovenbelading starten vanaf € 449,99.

Wasmachine kopen met bovenbelading.

Anker

[]

Toch iets meer budget?

Duurdere wasmachines hebben vaak extra of verbeterde functies in vergelijking met de instapmodellen:

 • LED displays met touch bediening i.p.v. knoppen;
 • Grotere en speciale trommels die je wasgoed beter beschermen;
 • Een hoger aantal toeren per minuut waardoor de was minder lang moet drogen;
 • Energiezuiniger;
 • Speciale functies zoals stoom, sensoren en een dosseerassistent voor het wasmiddel;
 • Bediening via Wifi met je smartphone of tablet.

Bekijk alle wasmachines.

Anker

[]